Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 29 apr 2021 08:00 

Hoge prijzen van Fluvius voor een snelle internetverbinding in landelijke gebieden


Vraag om uitleg over de prijzen van Fluvius voor een snelle internetverbinding in landelijke gebieden van Stefaan Sintobin aan minister Zuhal Demir

De voorzitter

– Wegens de coronamaatregelen werd deze vraag om uitleg via videoconferentie behandeld.

De heer Sintobin heeft het woord.

Stefaan Sintobin (Vlaams Belang)

Minister, u zult misschien zeggen: ‘Is hij daar nu al opnieuw met zijn opvolgingsvraag?’ Maar ja, minister, ik heb de landbouwers nu eenmaal beloofd om het dossier van kortbij op te volgen.

Het is bijna een maand, dag op dag, geleden dat ik u ondervroeg over de woekerprijzen die Fluvius hanteerde bij een proefproject om in het landelijke Diksmuide sneller internet tot bij de landbouwers te brengen. U toonde begrip voor het ongenoegen van de landbouwers en u bevestigde dat u contact had gehad met het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en Fluvius. Ook stelde u het volgende – en ik citeer uit het verslag: “Het gaat hier natuurlijk over een zeer specifiek project, maar ik ben het met u eens dat het over veel geld gaat. Het gaat om een proefproject dat we goed moeten analyseren voor we het uitbreiden naar alle landelijke gebieden. We kunnen daar ook een kosten-batenanalyse van maken. Ik zal contact opnemen met Fluvius en met federaal minister Petra De Sutter, die bevoegd is voor de tarifering. Ik denk dat iedereen het erover eens is dat het over veel geld gaat, maar anderzijds vindt iedereen het ook belangrijk dat internet ingang vindt op het platteland. De vraag is welke kwaliteit die moet hebben, hoe snel die moet zijn enzovoort. We zullen het proefproject goed moeten analyseren.”

Hebt u al contact opgenomen met federaal minister De Sutter? Zo ja, wat was het resultaat? Zo neen, wanneer zult u dat dan wel doen?

Hebt u verder nog contact opgenomen met Fluvius? Ook hier, wat is het resultaat?

Hebt u over dit dossier contact opgenomen met de ministers van Landbouw en Digitalisering? Wat is het resultaat van het overleg? Is er overleg geweest? Zo neen, waarom niet?

Zijn er nog andere initiatieven die u kunt of wilt nemen?

Werd het project al goed geanalyseerd? Zo ja, wat zijn de bevindingen? Wat is de kosten-batenanalyse?

De voorzitter

Minister Demir heeft het woord.

Minister Zuhal Demir

We hebben deze discussie inderdaad al gevoerd. Zoals ik heb aangekondigd, heb ik intussen ook per brief contact opgenomen met de raad van bestuur van Fluvius. Ik heb ook mijn collega, federaal minister De Sutter, de vraag gesteld, omdat dit zich federaal situeert. Tot op vandaag heb ik nog geen reactie ontvangen.

Uiteraard heb ik vaak contact met minister Crevits, bevoegd voor de landbouw, en dit ook naar aanleiding van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Daarin wordt natuurlijk ook gediscussieerd over dat we voldoende aandacht moeten hebben voor innovatie en digitalisering binnen de landbouwsector en over hoe hij daarop moet worden voorbereid, ook al is dat niet altijd even gemakkelijk. Dit knelpunt zal ik met minister Crevits ook bespreken.

In eerste instantie wil ik echter inzetten op het overleg met Fluvius, want daar situeert zich het probleem. Ik heb deze week nog een digitaal, mondeling overleg met Fluvius en we zullen het ook daar over hebben.

Belangrijk is wel dat u weet dat het over een proefproject gaat. Dat loopt nog. Als het afgelopen is, kunnen we daar een goede analyse van maken. Pas dan, en ook na het overleg met Fluvius en minister De Sutter, hebben we alle kaarten op tafel.

De voorzitter

De heer Sintobin heeft het woord.

Stefaan Sintobin (Vlaams Belang)

Minister, ik dank u voor uw positieve reactie. Het is goed dat u contact wilt opnemen met Fluvius, ditmaal niet per brief. U hebt contact opgenomen met federaal minister De Sutter maar nog geen antwoord gekregen. Ik zal aan een federale collega vragen om ook daar deze vraag te stellen.

Het overleg met de minister van Landbouw, dat is oké. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de digitalisering in landbouwkringen, en zeker in plattelandsgebieden, verder wordt doorgezet. Ik hoef de collega's in deze commissie niet te overtuigen van het feit dat landbouwers snel internet nodig hebben. Landbouwers zitten vandaag soms meer achter hun bureau dan dat ze op het veld zijn te vinden. Daarom is een snel, maar ook een betaalbaar internet nodig. Ik heb nu al een opvolgingsvraag opgesteld en zal die indienen om u over een maand opnieuw te ondervragen, als de voorzitter mijn vraag goedkeurt natuurlijk.

Minister, ik hoop dat uw overleg met Fluvius en met federaal minister De Sutter tot iets positiefs zal leiden. Het proefproject loopt nog. Pas dan zullen we een grondige analyse kunnen maken. Tot over een maand.

De voorzitter

De vraag om uitleg is afgehandeld.



  Nieuwsflash
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer