Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 25 mrt 2021 09:35 

Drones beschermen jong wild tegen maaimachines


Het pilootproject is een samenwerking tussen het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (Inbo) en de Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV).

‘De inzet van drones maakt deel uit van de ­modernisering van de jacht’, zegt Maarten Goethals, de woordvoerder van de HVV. De wildbeheer­eenheden, de landbouwers en twee commerciële dronebedrijven zullen daarvoor het hele jaar door ­samenwerken. ‘In het voorjaar willen we vooral de jonge dieren op de akkers, zoals reekalfjes, hazen of patrijzen, beschermen tegen de maaimachines. Vroeg op de ochtend vliegen de drones dan over de te maaien akkers om te kijken of er leven is. Is dat zo, dan proberen we de dieren dat in eerste instantie te verjagen. Lukt dat niet, dan gaan we de plek markeren zodat de landbouwer eromheen kan maaien.’

Voor het project zijn acht wildbeheereenheden geselecteerd: Dessel en Essen in Antwerpen, Tussen Schelde en Leie en het gewest Aalst in Oost-Vlaanderen, het ­Hageland, Ter Rijst en Holland en het Velpedal in Vlaams-Brabant en ­Bocholt in Limburg.

Om het project te doen slagen, is een goede communicatiestroom tussen alle actoren nodig. ‘De dronefirma moet snel en flexibel inzetbaar zijn en binnen de wild­beheereenheid moeten vrijwilligers klaarstaan om gedetecteerd wild te gaan redden wanneer de landbouwer laat weten dat hij die dag gaat maaien’, zegt Andy ­Pieters, de woordvoerder van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). De vrijwilligers hebben de toestemming om wild te verplaatsen. ‘Dat moet altijd gebeuren conform de richtlijnen, met jutezakken, gras of handschoenen. De moeder moet haar jongen achteraf opnieuw willen opnemen.’ In het najaar kan het systeem ingezet worden om bijvoorbeeld everzwijnen in de maïsvelden op te sporen.

Voor het project is 45.500 euro vrijgemaakt uit het Jachtfonds.



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer