Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 20 mrt 2021 08:27 

Conceptnota nieuwe regelgeving over hervorming pachtwetgeving


Toegang tot landbouwgrond is essentieel voor landbouwers en zeker voor jonge startende landbouwers. Het pachten van landbouwgrond is al decennia gangbaar binnen de sector. De N-VA bepleit een meer evenwichtige verhouding van de rechten en plichten voor zowel pachter als verpachter. “De huidige pachtwetgeving is verouderd, bevat hiaten en voldoet niet aan de hedendaagse maatschappelijke tendensen. Wij willen het debat heropstarten. Absoluut geen gemakkelijke oefening, maar het is zaak voldoende draagvlak te vinden bij alle stakeholders en zodat we kunnen evolueren naar een eenvoudig en modern pachtdecreet”, weet Cathy Coudyser, die samen met enkele N-VA collega’s een conceptnota indiende in het Vlaams Parlement.

Bestanden beschikbaar voor download:
Conceptnota (165.2 Kb)

De N-VA wil het debat opstarten door de meest elementaire problemen in de bestaande wet - uit 1969 - te benoemen en met oplossingen te komen. Coudyser: “Ook tijdens de vorige regeerperiode werd over de hervorming van de pacht nagedacht. Het is nu tijd om echt door te spreken en duidelijkheid te scheppen voor pachters én verpachters. Het Waalse pachtdecreet, dat in werking trad op 1 januari 2020, kan inspiratie bieden.”

Voor de indieners van de conceptnota zijn schriftelijke pachtcontracten, die bij een notaris geregistreerd worden, essentieel. “Anno 2021 leg je bepaalde afspraken tussen contractanten zoals de naam en het adres van contractanten, de looptijd van het contract, kadastrale gegevens van het perceel en een plaatsbeschrijving best schriftelijk vast”, verduidelijkt Coudyser. 

Om de pachtende landbouwer maximale rechtszekerheid te bieden, is de N-VA voorstander van langdurige contracten. Een looptijd van negen jaar, die maximaal drie keer automatisch verlengd wordt, biedt voldoende rechtszekerheid voor de landbouwer die zware investeringen doet en ook duidelijkheid voor de verpachter over de maximale duurtijd van ter beschikking stellen van zijn eigendom. “Bij overlijden of overname van het landbouwbedrijf door familie of door derden, is het belangrijk dat het contract verder loopt voor de resterende duurtijd maar dat de namen van de contractanten gewijzigd worden. Zo is het ook voor de eigenaar van de grond altijd duidelijk met wie hij een contract heeft”, vult Coudyser aan. Voor jonge, startende landbouwers wil de N-VA de mogelijkheid voor een loopbaanpacht behouden, waardoor er een contract afgesloten wordt tot aan de wettelijke pensioenleeftijd.

In de conceptnota wordt ook bekeken wat de mogelijkheden zijn inzake ecologische voorwaarden. “In niet-agrarisch gebied moet het voor de verpachter ook mogelijk zijn om de doelstellingen te verwezenlijken die de overheid hem hierin oplegt. Een overheid die eigenaar is van gronden die in pacht gegeven worden, kan hierin een voorbeeldfunctie opnemen. In agrarisch gebied kan het zijn dat tussen pachter en verpachter vrijwillige afspraken en akkoorden zijn over bijvoorbeeld kleine landschapselementen, biologisch telen,… Deze onderling en vrijwillig overeengekomen afspraken kunnen  opgenomen worden in het pachtcontract”, verduidelijkt Coudyser.

Verder geeft de N-VA nog aan dat het huidige systeem van pachtprijzen weliswaar functioneert, maar door de hoge grondprijzen in sommige Vlaamse regio’s nog verbeterd kan worden. Ze stellen voor daarrond een grondig en objectief onderzoek te laten uitvoeren. 



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer