Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 12 feb 2021 13:54 

GLB: overgangsmaatregelen 2021-2022


Zoals u weet is het nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, dat normaal op 1 januari 2021 van start had moeten gaan, met twee jaar uitgesteld. Om de Europese land- en tuinbouwers ook in deze twee overgangsjaren te kunnen blijven ondersteunen, heeft Europa overgangsmaatregelen uitgewerkt voor 2021 en 2022.

Concreet zal u als landbouwer nog steeds de basisbetaling, de premie voor vergroening en de premie jonge landbouwer ontvangen. Ook de zoogkoeienpremie en de premie voor de productie van vleeskalveren blijven bestaan in 2021 en 2022. 

Ook in Pijler II worden de meeste maatregelen voortgezet, al dan niet onder aangepaste voorwaarden. Investeringssteun via het VLIF kan bijvoorbeeld nog steeds aangevraagd worden. Voor de agromilieu- en klimaatverbintenissen (vlinderbloemigen, mechanische onkruidbestrijding, …) konden landbouwers met een aflopende verbintenis in het najaar van 2020 intekenen op de verlenging van deze verbintenis met 1 jaar tot eind 2021. Voor 2022 bekijken we momenteel wat mogelijk is.

Voor de hectarepremie voor biologische landbouw zijn er 2 types: voor percelen die worden omgeschakeld naar biologische landbouw, is dat een omschakelingsverbintenis. Nieuwe omschakelingsverbintenissen zullen in 2021 en 2022 nog steeds kunnen afgesloten worden met een looptijd van 2 of 3 jaar. Deze looptijd is afhankelijk van de omschakelingstermijn van de teelt.
Voor percelen die al langer biologisch bewerkt worden, kan een voortzettingsverbintenis afgesloten worden. Nieuwe voorzettingsverbintenissen kunnen in 2021 en 2022 worden afgesloten met een looptijd van telkens één jaar. Voor boslandbouw blijft alles voorlopig bij het oude.

Verdere informatie over de overgangsmaatregelen kan u vinden op onze website Overgangsmaatregelen GLB 2021-2022. Op PlattelandsTV kan u ook de reportage Boerenstebuiten: Departement Landbouw en Visserij - Overgangsmaatregelen voor het GLB bekijken.

Vanaf 1 januari 2023 gaat dan het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van start. Wij houden u zeker op de hoogte van verdere ontwikkelingen!



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer