Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 02 feb 2021 09:03 

Meest vertrouwen in de landbouwers


Van alle actoren binnen de voedselsector vertrouwen consumenten de landbouwers het meest. Dat blijkt uit een studie bij 20.000 consumenten in achttien Europese landen, waaraan de KU Leuven meewerkte. Het vertrouwen in de retailsector is toegenomen. Daar kan de coronapandemie mee te maken hebben.

‘Het meest frappante resultaat uit de studie is het verschil in vertrouwen tussen actoren’, legt professor Liesbet Vranken (KU Leuven) uit. Zij zette de studie mee op poten. ‘Bij alle actoren die we bekeken hebben – landbouwers, retailers, voedselverwerkingsbedrijven en de autoriteiten – zien we een stijging van het consumentenvertrouwen. Bij landbouwers gaat het om een minder grote stijging dan bij de andere drie, maar dat komt waarschijnlijk omdat die groep al op een hoger percentage is begonnen.’

Dankbaarheid in crisis

Dat het vertrouwen in retailers het meest gestegen is (met 7 procent), zou volgens de studie met de coronacrisis te maken hebben. Consumenten hebben een sterke dankbaarheid gevoeld voor de sector omdat ze voedselvoorraden altijd hebben kunnen behouden.

Verwerkingsbedrijven en autoriteiten krijgen het minste vertrouwen van de consument. ‘Een mogelijke verklaring daarvoor is het feit dat transparantie en openheid bij hen nog beter kan. Een consument heeft niet altijd kennis over welke ingrediënten of additieven nog worden toegevoegd aan een product. Hoe gaat een verwerkingsbedrijf bijvoorbeeld van een kom appels naar appelmoes? Dat is niet altijd duidelijk voor de consument.’

Gezocht: duidelijk duurzaam

Een tweede belangrijke conclusie van het onderzoek gaat over duurzaamheid van voedselproducten. ‘We zien dat steeds meer consumenten wel duurzame producten willen kopen, maar dat het vertrouwen in die producten relatief laag ligt. Dat komt waarschijnlijk doordat er heel veel verschillende labels op de markt zijn, waardoor consumenten door de bomen het bos niet meer zien.’

Vranken ziet een rol voor overheden om in duidelijke labeling te voorzien bij duurzame producten. ‘De Nutriscore zou bijvoorbeeld uitgewerkt kunnen worden naar een systeem om de duurzaamheid van een product te categoriseren. Via de Europese Green Deal wordt aan een meer geharmoniseerde labeling gewerkt, maar er is nog werk aan de winkel.’

Belgisch wantrouwen

In België liggen de resultaten in dezelfde lijn als in de andere landen. ‘Het consumentenvertrouwen ligt een beetje lager dan in andere landen. Dat kan te maken hebben met het algemene vertrouwen, en met het feit dat Belgische consumenten in het algemeen wat argwanender zijn dan consumenten in andere landen’, besluit Vranken.



  Nieuwsflash
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer