Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 12 dec 2020 10:29 

Minder pesticiden, meer geïntegreerde plaagbestrijding


Een Europees netwerk opbouwen van landbouwers die geïntegreerde plaagbestrijding kunnen demonstreren en promoten, dat is het doel van project IPMWORKS. Door uitwisseling van ervaringen en kennis door pioniers en tussen landbouwers onderling, wil het project bijdragen tot een effectieve reductie van pesticidengebruik en –afhankelijkheid.

IPMWORKSDe Europese Green Deal, en meer specifiek de Farm to Fork strategie, mikt op een reductie in pesticidengebruik van 50% tegen 2030. Dat is een ambitieus doel, en het bereiken ervan een enorme uitdaging. Daarnaast hebben Europese lidstaten ook actieplannen uitgewerkt voor een reductie van pesticiden-afhankelijkheid, op basis van de richtlijn 2009/128/EC over Duurzaam Gebruik van Pesticiden. Bijgevolg zal er de komende jaren een transformatie moeten plaatsvinden met betrekking tot pesticidengebruik, en landbouwers zullen daarbij een doorslaggevende rol (moeten) spelen.

Een aantal landbouwers hebben reeds met succes strategieën voor geïntegreerde plaagbestrijding – een combinatie van preventie, niet-chemische controle, goede praktijken bij beperkt pesticidengebruik… - getest en ingebouwd in hun bedrijfsvoering, maar dat beperkt zich tot nu toe tot een aantal pioniers. Dé uitdaging is om die groep significant uit te breiden en een algemene toepassing te promoten. Het consortium achter IPMWORKS wil dit bereiken door het delen van succesverhalen, het organiseren van kennisuitwisselingsmomenten tussen landbouwers, het ontwikkelen van een toolbox met beslissingsondersteunende instrumenten, en door opleiding van landbouwers en adviseurs. Deze disseminatietechnieken zijn in het verleden al succesvol zijn gebleken.

IPMWORKS zal bestaande netwerken samenbrengen en coördineren, en nieuwe initiatieven starten in gebieden waar pioniers van geïntegreerde pestbestrijding nog geen toegang hebben tot een promotienetwerk. Naast landbouwers zullen ook adviseurs, beleidsmakers, consumenten en andere actoren worden betrokken. De belangrijkste boodschap naar die doelgroep toe is dat geïntegreerde pestbestrijding toegepast kan worden in verschillende bedrijfstypes en productiesystemen, en dat het wel degelijk mogelijk is om pesticiden-afhankelijkheid af te bouwen, en dus ook de blootstelling/impact op mens en milieu te reduceren.



  Nieuwsflash
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer