Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 okt 2020 16:50 

Kaart met gebiedstypes MAP 6 hertekend na evaluatie waterkwaliteit


Om de waterkwaliteit te verbeteren zullen de komende twee jaar de gebiedsgerichte maatregelen uit MAP 6 van toepassing zijn op meer landbouwgronden en wordt de kaart met gebiedstypes aangepast. De Vlaamse Regering heeft daarover op 30 oktober een principiële beslissing genomen en neemt later dit jaar nog een definitieve beslissing. Minister Demir: “Doordat meer bedrijven bijkomende maatregelen zullen nemen vanaf 2021, kunnen verdere stappen gezet worden naar de verbetering van de waterkwaliteit. Daar bovenop bekijk ik welke extra maatregelen de efficiëntie en de handhaafbaarheid van MAP 6 nog kunnen verhogen.”

Het zesde mestactieplan (MAP 6) voorziet in een tweejaarlijkse herziening van de indeling van de gebiedstypes die bepalen welke gebiedsgerichte maatregelen uit MAP 6 waar gelden. Dat gebeurt op basis van de recentste nitraatmetingen in het oppervlakte- en grondwater in landbouwgebied, uitgevoerd door de Vlaamse Milieumaatschappij. De nieuwe kaart met gebiedstypes zal gelden in de periode 2021-2022. Doordat de toestand en de trend van de waterkwaliteit verslechterd zijn ten opzichte van begin 2019, zijn er meer gebieden bijgekomen waar gebiedsgerichte maatregelen uit MAP 6 van toepassing zullen worden.

Indeling volgens waterkwaliteit afstroomzones

Sinds MAP 6 van kracht is wordt Vlaanderen op basis van nitraatmetingen in het oppervlakte- en grondwater ingedeeld in 4 gebiedstypes. Het grondgebied is verdeeld in afstroomzones volgens de waterhuishouding van het oppervlaktewater. Elke afstroomzone krijgt een gebiedstype toegekend. Als de resultaten goed zijn, wordt de afstroomzone ingedeeld in gebiedstype 0. Daar moeten landbouwers geen extra maatregelen nemen. Hoe slechter de waterkwaliteit en de recente evolutie, hoe hoger het gebiedstype, met strengere maatregelen voor de landbouwers tot gevolg.

De kaart met de 4 gebiedstypes is te vinden in Figuur 1 (onder voorbehoud van de definitieve beslissing door de Vlaamse regering).

figuur 1 Voorlopige kaart met gebiedstypes MAP 6 2021-2022 figuur 1 Voorlopige kaart met gebiedstypes MAP 6 2021-2022

In Figuur 2 zijn de verschillen weergegeven met de toestand bij de start van MAP 6 in 2019:

  • In totaal zijn 189 of 71% van de afstroomzones niet veranderd van gebiedstype;
  • 21 afstroomzones of 8% kent een gunstiger gebiedstype;
  • 55 afstroomzones of 21% kent een ongunstiger gebiedstype.

Figuur 2 Wijziging in gebiedstypes (GT) ten opzichte van bij de start van MAP 6 Figuur 2 Wijziging in gebiedstypes (GT) ten opzichte van bij de start van MAP 6

 

Tabel 1 geeft het overzicht van het aantal afstroomzones en arealen per gebiedstype voor de periode 2021-2022 in vergelijking met de periode2019-2020. Daaruit blijkt dat in 2021-2022:

  • gebiedstype 0 vermindert met 105.446 hectare;
  • gebiedstype 1 toeneemt met 84.811 hectare;
  • gebiedstype 2 vermindert met 49.843 hectare;
  • gebiedstype 3 toeneemt met 70.478 hectare.

Tabel 1 - Overzicht van de wijziging in het aantal afstroomzones en areaal per gebiedstype ten opzichte van de start van Map 6 Tabel 1 - Overzicht van de wijziging in het aantal afstroomzones en areaal per gebiedstype ten opzichte van de start van Map 6

In totaal zullen in de periode 2021-2022 de verstrengde gebiedsgerichte maatregelen van gebiedstype 2 en 3 van toepassing zijn op 285.398 hectare landbouwgrond. Dat is een toename van 20.635 hectare ten opzichte van de afbakening van 2019-2020. De gebiedsgerichte maatregelen houden een verhoging in van het areaal vanggewassen, een verlaging van de bemestingsnormen voor werkzame stikstof en een striktere transportregeling voor het vervoer van mest.




  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer