Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 15 jun 2020 17:16 

Raad van State annuleert Waals gebruiksverbod op neonicotinoïden


Om al haar burgers op gelijke voet te behandelen, bepaalt Europa voor veel producten de spelregels. Op lidstaatniveau worden die regels uitgevoerd en lokaal kan men daar eventueel van afwijken mits respect voor de te volgen procedures. In die zin is de recente uitspraak van de Raad van State in een rechtszaak tussen het Waalse Gewest en Phytofar en Bioplus-Probois, over het verbod op het gebruik van neonicotinoïden, vrij logisch: ook een Gewest moet de federale en Europese regels respecteren, die ze trouwens zelf mee heeft goedgekeurd.

Waals verbod
Het Waalse Gewest verbood in 2018 het gebruik van een ganse klasse van bestrijdingsmiddelen, de zogenaamde “neonicotinoïden”, op zijn hele grondgebied. Dit resulteerde in problemen voor onder andere de kakkerlakken- en ongediertebestrijding in de toeristische sector maar ook voor de Waalse landbouwers. In recente uitspraken heeft de Raad van State dit verbod nu geannuleerd. Deze arresten baseren zich vooral op de schending van de grondwettelijke verplichting tot federale loyauteit (de regio’s en de federale overheid moeten elkaars bevoegdheden respecteren en niet verhinderen of bemoeilijken), maar ook andere juridische argumenten zouden tot dezelfde logische uitspraak hebben geleid.

Vooruitblikken
Phytofar en Bioplus-Probois zijn tevreden dat de Raad van State vindt dat het Waalse Gewest de federale bevoegdheden moet respecteren.
Peter Jaeken, secretaris-generaal van Phytofar en Bioplus-Probois: “We hopen dat de gelijkaardige nog lopende rechtszaken nu op dezelfde basis kunnen beoordeeld worden. Maar nu is het vooral belangrijk om vooruit te blikken naar de uitdagingen op middellange en lange termijn: klimaat, biodiversiteit en de broodnodige samenwerking tussen sectoren, landen en continenten om daar een gedragen oplossing voor te vinden. Wij staan open voor een dialoog. Daarnaast zullen onze leden blijven investeren in onderzoek naar oplossingen die onze klanten nodig hebben en die meegroeien met de maatschappelijke verwachtingen. Het is alleszins nuttiger voor mens en maatschappij om daar geld en energie te steken dan in rechtszaken!”



  Nieuwsflash
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer