Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 20 mei 2020 12:29 

Boeren vergaren waterbijkomende uitdaging bij de Corona-crisis


Voor het vierde jaar op rij kampen de landbouwers met uitzonderlijke droogte. Ze anticiperen op een nieuw verbod en pompen nu al massaal water uit bufferbekkens om hun eigen voorraad te spijzen.

“Door de coronacrisis heb ik nu meer tijd om mijn vader te helpen.” Student Kevin Tommelin (18) rijdt dezer dagen voortdurend weg en weer tussen de waterput van zijn vader en het publieke bufferbekken in Langemark. “Ik doe de rit tussen Langemark en het Boezingse gehucht Pilkem tot twintig keer en dat al vier dagen lang.”

“Er kan 17.000 liter in mijn aanhangwagen. In totaal heb ik al 800.000 liter opgepompt, maar dat is nog niet genoeg. Onze akkers hebben meer water nodig dan we hier kunnen halen, maar alle beetjes helpen. We hebben onlangs maïs ingezaaid, maar die wil nog niet schieten door de droogte. Hopelijk lukt het straks wel na de beregening.”

Kevin is lang niet de enige die water oppompt. “We hopen dat het bufferbekken niet gesloten wordt zoals de voorbije jaren, maar komen toch net als andere landbouwers nu al water halen. Het zal de komende dagen alleen maar drukker worden aan het bufferbekken.”

“Het captatieverbod wordt elk jaar vroeger ingevoerd en de schade wordt alsmaar groter”, aldus vader Henk (53). “Op ons bedrijf kunnen we tot 5 miljoen liter bufferen in een put, die we 3 jaar geleden aanzienlijk hebben uitgebreid naar aanleiding van de extreme droogtes. Intussen is de put bijna vol. We zullen het water vooral gebruiken voor onze aardappelen en bloemkolen in de buurt. Wanneer de put leeg is, kunnen we niks meer doen voor onze planten. Dat maakt me bang.”

De boeren moeten maximaal worden ontzien bij het invoeren van droogtemaatregelen. “Het productieproces kan niet zomaar stilgelegd worden om na de droogteperiode weer op te starten. Dit zou fatale gevolgen hebben voor de planten en dieren en voor de voedselproductie zelf.

Het instellen van een mogelijk captatieverbod, bovenop de hindernissen die de land- en tuinbouwers nu ondervinden door de coronacrisis, stelt landbouwers voor een dubbele uitdaging.  Nieuwsflash
 
EIP: oproep projecten met aandacht voor circulaire economie en economische relance na corona Lees meer
 
 
Europese innovatie partnerschappen: oproep voor operationele groepenLees meer
 
 
Vlaamse regering verlaagt steun voor nieuwe biogasprojecten besluit Lees meer
 
 
Stemming hervorming GLB moet in oktober plaatsvinden Lees meer
 
 
Kustgebied kwetsbaar voor klimaatverandering Lees meer
 
 
Windmolenprojecten - Behandeling beroepsprocedures Lees meer
 
 
Hogescholen - Landbouwgerichte opleidingen Lees meer
 
 
Dringend gezocht: mannelijke hopplanten Lees meer
 
 
Leden van de Raad voor het kwekersrecht Lees meer
 
 
Vragen over exportsteun voor de landbouwsector Lees meer
 
 
Bestrijdingsmaatregelen tegen de wortelknobbelaaltjes Meloidogyne chitwoodi en M. fallax Lees meer
 
 
Rampenfonds vanaf 2020Lees meer