Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 28 apr 2020 08:15 

Landbouwcommissie EP stemt over overgangsregulering


Vandaag wordt in de landbouwcommissie van het Europees Parlement gestemd over de overgangsregulering voor het GLB*. Deze ‘transitional period’ is noodzakelijk aangezien het huidige GLB dit jaar eindigt en de onderhandelingen voor het nieuwe GLB niet zijn afgerond. Het nieuwe kader zal daarom niet kunnen starten op 1 januari 2021. Hilde Vautmans benadrukt dat deze situatie niet mag leiden tot een onderbreking in de steun voor onze landbouwers.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe), lid van de landbouwcommissie van het Europees Parlement: “Onze landbouwers hebben nood aan stabiliteit, zekerheid en continuïteit. Een voortzetting van de bestaande GLB-regels is de meest verantwoorde manier om de steun voor onze landbouwers te waarborgen. Dit moet tijdens de transitieperiode gebeuren onder hetzelfde financiële kader als het huidige GLB.”
“Bovendien moet de transitieperiode zo kort mogelijk zijn. De Commissie stelt een overgangsperiode van één jaar voor. We moeten echter realistisch zijn en beseffen dat, gezien de huidige stand van zaken in de GLB- en MFK-besprekingen én het feit dat lidstaten ook tijd moeten krijgen om het nieuwe GLB voor te bereiden, een overgangsperiode van één jaar onvoldoende zal zijn. Daarom is er in ons voorstel ruimte om de overgangsperiode met een jaar uit te breiden indien de deadline in oktober niet gehaald wordt”, aldus Vautmans.
Morgen, 29 april, wordt de uitslag van de stemming bekendgemaakt en weten we onder welke voorwaarden de triloogonderhandelingen, waar de knopen uiteindelijk worden doorgehakt, kunnen aanvangen.

Achtergrond
De Europese Commissie lanceerde in juni 2018 drie wetgevingsvoorstellen voor het GLB na 2020, met de bedoeling deze tijdens de vorige legislatuur af te werken. Er werd in april 2019 over de drie rapporten gestemd in de landbouwcommissie, maar tot op heden werd hier nog niet over gestemd door de volledige plenaire vergadering. Bij aanvang van de nieuwe legislatuur werd namelijk beslist om bepaalde artikels te heropenen. De plenaire stemming was voorzien voor juni/juli 2020, maar door het coronavirus hebben de onderhandelingen vertraging opgelopen. Men mikt nu op stemming in plenaire vergadering in oktober 2020. Vervolgens kunnen de onderhandelingen met de Raad en Commissie starten.



  Nieuwsflash
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer