Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 21 mrt 2020 12:41 

Veel zorgen omtrent afzet frietaardappel


De Nederlandse aardappelketen heeft de afgelopen dagen onder regie van André Hoogendijk, de directeur van BO Akkerbouw, intensief overlegd gevoerd met het ministerie over de problemen in de afzet van fritesaardappelen. "De aardappelketen wil niet in de juridische fase belanden", zegt Hoogendijk.

Veel aardappeltelers dreigen met onverkoopbare aardappelen in de opslag te blijven zitten door de plotse vraaguitval als gevolg van de huidige coronacrisis. De aardappelketen gaat vooralsnog uit van een overschot van 1 miljoen ton fritesaardappelen.

Biedt een opslagregeling die door de overheid wordt betaald soelaas?
“Nee. Ook de fritesaardappelen in lange bewaring moeten de komende maanden worden geleverd. Dit probleem is niet op te lossen door de fritesaardappelen veel langer dan gebruikelijk te gaan bewaren. Zodra de horeca weer open gaat - maar wanneer dat het geval is weet niemand - eet de consument niet opeens veel meer patat.”

Door de coronacrisis worden allerlei regels versoepeld. Is besproken om kiemremmingsmiddelen als chloorprofam tijdelijk weer toe te staan?
"Die kwestie speelt inderdaad ook nog steeds. Ook daarover zijn we in gesprek met het ministerie. Maar we kunnen het ene probleem niet met het andere oplossen. De fritesaardappelen in lange bewaring moeten echt de komende maanden weg.  Want er is geen afzet meer voor maar liefst 1 miljoen ton fritesaardappelen.”

Er is de afgelopen dagen intensief overlegd. Waarom is er nog geen resultaat te melden?
"Dit probleem moet snel worden opgelost. Iedereen in de keten is geschrokken van de omvang van het probleem. Het is geen kwestie van maanden, maar van dagen. Begin volgende week vindt in Brussel op EU-niveau de gebruikelijke Landbouw- en Visserijraad plaats. Met deze verklaring wil de aardappelketen benadrukken dat er dan een oplossing moet komen. Het ministerie van LNV heeft natuurlijk ook met problemen in andere agrarische sectoren te maken. Het geheel moet in EU-verband worden besproken, al zijn individuele lidstaten vrij om zelfstandig besluiten te nemen. Er moeten volgende week stappen worden gezet.”

Heeft de Nederlandse aardappelketen overlegd met zusterorganisaties in Europees verband?
"In België en zeker ook in Frankrijk is er inderdaad ook een groot probleem met fritesaardappelen in lange bewaring. Maar het overleg van de Nederlandse aardappelketen richt zich tot nu toe op het ministerie van LNV."

Avebe gaat geen fritesaardappelen voor de aardappelzetmeelproductie afnemen op dit moment. Is er echt niets mogelijk?
"Eén van de twee fabrieken van Avebe ligt stil door onderhoud. Het is ook niet zo dat door de coronacrisis de vraag naar aardappelzetmeel explosief toeneemt. Als onderneming heeft Avebe geen probleem, dus is het begrijpelijk dat zij op dit moment dit standpunt innemen.”

Wat staat er in de contracten over rampscenario’s zoals de coronacrisis?
"Er zijn overmacht bepalingen in de contracten opgenomen. Maar de aardappelketen wil nu niet in de juridische fase terechtkomen. We willen dit als keten oplossen.”



  Nieuwsflash
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer