Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 28 jan 2020 09:22 

ABS: "Onbegrijpelijke zet van de Mestbank"


82% van de landbouwers is er in geslaagd om te voldoen aan de verplichting voor het inzaaien van de vanggewassen. Best vrij merkwaardig als je weet dat deze regel pas laat op het teeltseizoen ingevoerd is en wet geworden is op 30 juli 2019[MW1].
Teeltplannen zijn op de laatste minuut nog omgegooid, korrelmaïs werd snijmaïs en aardappelen werden (te) vroeg gerooid.

Sommigen beweren anders, maar het is duidelijk dat, hoe moeilijk het ook is, de  landbouwers wel degelijk aan een goede waterkwaliteit werken en tot het uiterste  gegaan zijn om aan de regels van MAP 6 te voldoen. 
Dat er geen overgangsjaar ging komen was aangekondigd, maar in elke communicatie had  de Mestbank het wel over een pragmatische aanpak voor 2019. Volgens de Van Dale  betekent pragmatisch: “gericht op feiten, inspelend op de praktijk”. Iedereen met een klein  beetje landbouwkennis weet dat het quasi ondoenbaar is om, eenmaal het teeltseizoen bezig  is, de plannen te wijzigen.

Een pragmatische aanpak, in de werkelijke betekenis van het woord, zou de landbouwers  aanmoedigen. Maar in plaats van de landbouwers, ook degene die hun best gedaan hebben  maar er uiteindelijk niet geraakt zijn, een welgemeend schouderklopje te geven, kiest de  Mestbank resoluut voor een andere aanpak. Elk landbouwer met een tekort krijgt een brief  met een effectieve zware boete en een extra verzwaring van de maatregelen. In dezelfde  brief wordt tevens vermeld dat je bezwaar kunt indienen. De Mestbank belooft hierbij dat ze  deze bezwaren wel “pragmatisch” zal behandelen.

Wij, als Algemeen Boerensyndicaat, hebben de Mestbank en de verantwoordelijke minister  er meerdere malen op gewezen dat hiermee een compleet fout signaal naar de landbouwers  gegeven wordt. Het beetje draagvlak dat er onder de landbouwers voor MAP 6 was,  verdwijnt hiermee als sneeuw voor de zon.
82% is een hoog percentage. Was dit het resultaat van een student, dan kreeg deze een  grote pluim van zowel de professor als van zijn ouders. Compleet tegenovergesteld aan wat  nu gebeurt met de betrokken landbouwers.

Bij deze plaatsen we een dringende oproep aan de Mestbank om nu wel “pragmatisch” (en  dan in de ware betekenis van het woord) te handelen. En om aan de landbouwers die,  ondanks de soms draconische teeltwijzigingen, er toch niet geraakt zijn, toch nog dat  schouderklopje te geven dat ze wel degelijk verdienen. Een draagvlak creëer je niet met  blinde repressie, maar door zelfs in moeilijke tijden, met voldoende pragmatiek, vooreerst de  geleverde inspanningen te waarderen.



  Nieuwsflash
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer