Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 19 dec 2019 07:54 

Bescherming bestuivers moet versnelling hoger


Er moeten meer en sneller maatregelen komen die de achteruitgang van het aantal wilde bestuivers moet tegengaan, zo oordeelt het Europees Parlement in een resolutie over het EU Pollinators Initiative.

 Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe) reageert: “Vier op vijf soorten wilde bloemen en gewassen in Europa zijn op de een of andere manier afhankelijk van bestuivers. De achteruitgang van hun aantal is onrustwekkend te noemen, en heeft een grote impact op onze biodiversiteit, ecosysteem, voedselvoorziening, gezondheid en economie. Het is daarom essentieel dat we er alles aan doen om een verdere afname van het aantal bestuivers tegen te houden. De Commissie nam hierin reeds een belangrijke stap door in 2018 het EU Pollinators Initiative te lanceren, maar het initiatief kent enkele zwakke punten. Via een resolutie dringen we er als Europees Parlement op aan om die punten dringend aan te pakken.”
 
Via het EU Pollinators Initiative wil de EU maatregelen nemen om onder andere onze kennis over de daling van het aantal bestuivers te verbeteren. Meer onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van het verdwijnen van bestuivers moet de basis zijn voor een gerichte aanpak.
 
“Als Parlement staan we natuurlijk volledig achter het stimuleren van meer onderzoek, maar het is ook belangrijk om effectief maatregelen te nemen die de oorzaken van de achteruitgang van bestuivers doeltreffend aanpakken. We vragen daarom meer inspanningen om de afhankelijkheid en het gebruik van pesticiden af te bouwen. De landbouw zal hierin een belangrijke rol spelen: het belang van bestuiving is namelijk cruciaal voor de landbouwsector. We benadrukken daarom de nood aan maatregelen en een duidelijk kader in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid om de biodiversiteit te bevorderen, en op die manier te zorgen voor een win-winsituatie voor zowel onze bestuivers als landbouwers.”, besluit Vautmans.
  
 
 



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer