Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 17 nov 2019 08:35 

Crevits investeert 100.000 euro in biologische landbouw


Vlaanderen telde vorig jaar 514 biologische landbouwbedrijven. Dat zijn er 10% meer dan in 2017. De vraag naar lokale producten van biologische land- en tuinbouwers stijgt bij ons gestaag. In het kader van het strategische plan voor biologische landbouw kent Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits 105.000 euro toe voor de steun van twee bestaande bionetwerken en de realisatie van een derde netwerk.

De voorbije jaren kende de biologische land- en tuinbouw in Vlaanderen een groei. In 2018 waren er 514 biologische landbouwbedrijven, goed voor een areaal van ruim 7900 hectare. De consument besteedde 189 miljoen euro aan biologische verse voeding en dranken. Het marktaandeel aan biologische voeding en dranken lag op 2,5%. De Vlaamse overheid trok dan ook in 2018 5,4 miljoen euro uit ter ondersteuning van de bio-sector.  
 
In het kader van het strategisch plan biologische landbouw 2018-2022 streeft Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits naar meer en professionele biologische landbouw. Ze doet dat samen met diverse organisaties uit de sector. Alle belanghebbenden worden daarvoor in bionetwerken samengebracht: actieve en potentiële bioboeren, oogstverwerkers, verkooppunten, lokale overheden, enz.… Via samenwerking krijgen geïnteresseerde landbouwers hulp om naar biolandbouw over te schakelen. Binnen bionetwerken wordt kennis uitgewisseld, zijn er infosessies en demonstraties en worden allerhande vormen van praktijksamenwerking opgezet. 
 
Het onderzoek naar geschikte locaties en het opstarten van een bionetwerk gebeurt via een samenwerkingsproject tussen BioForum Vlaanderen en BBvereniging voor Projecten  Innovatiesteunpunt voor Land- en Tuinbouw. De voorbije maanden werden de bionetwerken “Pajottenland” en “Voeren-Haspengouw” boven de doopvont gehouden. Een voorstudie loopt om daar een derde cluster aan toe te voegen. 
 
Vlaams minister Hilde Crevits: “Bionetwerken zijn belangrijk omdat ze een regionale dynamiek creëren: landbouwers die de stap naar biologische landbouw overwegen, worden gestimuleerd om de mogelijkheden voor hun eigen bedrijf weloverwogen te onderzoeken. Kennisdeling en samenwerking zijn daarbij belangrijk. Met een nieuwe subsidie van 105.000 euro willen we de oprichting van een bijkomend bionetwerk in Vlaanderen een duw in de rug te geven. ” 



  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Fruitboeren houden hart vast voor voorspelde nachtvorst Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer