Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 11 okt 2019 17:51 

Captatieverboden waterlopen provincie Antwerpen grotendeels opgeheven


De nasleep van de droogte van 2018 liet zich ook in de zomer van 2019 nog steeds duidelijk voelen in heel wat Vlaamse waterlopen. Doordat grondwatervoorraden tijdens de wintermaanden onvoldoende herstelden en neerslag uitbleef, daalden in juli peilen en debieten van de waterlopen erg snel. Zo snel zelfs, dat verschillende ecologisch kwetsbare waterlopen droog dreigden te vallen.

Wat zijn ecologisch kwetsbare waterlopen? 
Ecologisch kwetsbare waterlopen zijn waterlopen waarin (Europees of Vlaams) beschermde leefomgevingen/vegetaties of soorten voorkomen of tot doel worden gesteld. In het bijzonder gaat het om beekhabitats (vegetatie) of de vissoorten beekprik, rivierdonderpad of kleine modderkruiper.

Captatieverbod ecologisch kwetsbare waterlopen

Om de schade te beperken, besliste Antwerps gouverneur Cathy Berx een captatieverbod op te leggen voor verschillende waterlopen in de provincie Antwerpen.  Zo was het sinds 2 juli verboden water te capteren uit alle onbevaarbare waterlopen in de stroomgebieden van de Laarse beek, Zwanebeek, Klein Beek, Molenbeek, Tappelbeek, Delfte beek, Bosbeek, Rode Loop en het Merkske.

Enkele dagen later, op 4 juli, breidde de gouverneur het verbod uit naar alle onbevaarbare waterlopen in de stroomgebieden van de Grote Nete en de Kleine Hoofdgracht.

Op 18 juli ten slotte kwamen daar ook nog eens alle onbevaarbare waterlopen in de stroomgebieden van de Mark, de Kleine Aa of Weerijsbeek, het Groot Schijn, de Laarse beek, Het Antitankkanaal, de Kleine Nete, de Grote Nete (stroomopwaarts samenvloeiing met Kleine Nete), de Vrouwvliet, de Birrebeek, de Zwarte Beek, de Grote Molenbeek en de Autbroekloop bij.

Captatieverbod deels opgeheven

Gezien de vele neerslag van de voorbije weken en doordat de vraag van landbouwers naar oppervlaktewater sterk verminderd is, wordt het captatieverbod vanaf 11 oktober 2019 voor het merendeel van deze waterlopen opgeheven.  Het politiebesluit vindt u in bijlage. 

Captatieverbod blijft van kracht in twee stroomgebieden: Laarse Beek en Zwanebeek

In twee stroomgebieden staat het waterpeil nog steeds kritisch laag.  Daarom blijft het captatieverbod wél gelden voor alle onbevaarbare waterlopen in de 2 stroomgebieden van de Laarse beek en de Zwanebeek. Uitzondering hierop is het beperkt capteren van water als drinkwater voor het eigen vee dat buiten staat en het beperkt capteren van aanmaakwater voor toegelaten gewasbeschermingsmiddelen. 

Ook blijven alle captatie- en recreatieverboden die in de provincie Antwerpen van kracht zijn omwille van blauwalgenbloei, nog steeds gelden.  Voor  een overzicht en meer info, zie www.cathyberx.be.

 

De stand van zaken van de captatieverboden en een interactieve kaart zijn te raadplegen via www.cathyberx.be, www.provincieantwerpen.be/waterlopen of de twitteraccount van de provinciale dienst Integraal Waterbeleid.



  Nieuwsflash
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer