Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 30 aug 2019 07:53 

EU-Rekenkamer onderzoekt inzet satellietfoto's voor GLB-controle


De Europese Rekenkamer onderzoekt het gebruik van nieuwe beeldtechnologieën in Europa om het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te monitoren. Het idee is bijvoorbeeld om met satellietbeelden te controleren of terecht steun is verleend.

Elk jaar verrichten de lidstaten ongeveer 900.000 controles ter plaatse van landbouwsteun van de EU. Hierbij wordt ongeveer 5 procent van de steunaanvragers gecontroleerd. Als alternatief kunnen nieuwe beeldtechnologieën uitgebreider bewijs leveren van de daadwerkelijke landbouwactiviteiten van de landbouwers en hun naleving van het GLB.
 
Door het gebruik van nieuwe monitoringtechnologieën zou ook de doeltreffendheid van toekomstige milieu- en klimaatmaatregelen in het kader van het GLB kunnen toenemen. De technologieën maken het ook mogelijk de kosten van controles in de lidstaten te verlagen en tegelijkertijd meer begunstigden te controleren.

Gedurende ongeveer twee jaar heeft het satellietprogramma 'Copernicus Sentinel' van de EU vrij toegankelijke hd-beelden verstrekt. Zo kunnen de gegevens hiervan controles van landbouwactiviteiten op percelen, gewasclassificatie of bepaalde ecologische aandachtsgebieden vergemakkelijken.
 
Andere projecten met betrekking tot gegeotagde fotografie, drones en oplossingen op het gebied van landmonitoring worden ook bevorderd door de Europese Commissie en de lidstaten. Deze bieden alle mogelijkheden om het GLB te monitoren op een uitgebreidere, kostenefficiëntere en doeltreffendere manier.

Tijdens de controle wordt ook beoordeeld of de Europese Commissie en de lidstaten stappen hebben gezet om het potentieel van nieuwe beeldtechnologieën voor de monitoring van het GLB te ontsluiten. Leden van de Europese Rekenkamer brengen tijdens de controle informatiebezoeken aan vier lidstaten die zijn begonnen met het gebruik van satellietbeelden voor de monitoring van het GLB: België, Denemarken, Italië en Spanje.



  Nieuwsflash
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer