Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 01 aug 2019 14:14 

Op de hoogte van de droogte


De Droogtecommissie heeft op 16 juli besloten om op te schalen naar niveau 2 (code oranje) en geadviseerd aan de provinciegouverneurs om een captatieverbod in te stellen op alle stroomgebieden van ecologisch kwetsbare waterlopen tenzij er redenen zijn (zoals peilmetingen of lokale maatregelen of …) waaruit blijkt dat het niet nodig is om – een captatieverbod op te leggen.
De neerslag van afgelopen weekend zorgde voor een stijging van waterpeilen en afvoeren. Gelet op de beperkte hoeveelheid neerslag die voor de komende 10 dagen voorspeld wordt, wordt verwacht dat de waterpeilen en afvoeren snel zullen terugkeren naar de situatie van voor het weekend. Door het uitblijven van een structurele verbetering blijft niveau 2 aangehouden alsook het advies om een captatieverbod in te stellen op alle stroomgebieden van ecologisch kwetsbare waterlopen.

 

Op de bevaarbare waterlopen zijn de afvoeren op vele plaatsen terug normaal voor de tijd van het jaar. Op de IJzer blijft de afvoer echter minimaal. Ook op de Dender blijft de afvoer laag voor de tijd van het jaar. Op 27 en 28 juli deden zich op veel onbevaarbare waterlopen sterk verhoogde debieten voor, maar ondertussen zijn de debieten overal al weer sterk gedaald. Op 80% van de meetlocaties worden lage grondwaterstanden voor de tijd van het jaar gemeten, op 50% van de meetlocaties zijn de grondwaterstanden zeer laag voor de tijd van het jaar. 

De waterbeheerders nemen maatregelen om de gevolgen van waterschaarste zoveel mogelijk te beperken.

  • In alle provincies is in een groot aantal stroomgebieden van ecologisch kwetsbare waterlopen een captatieverbod ingesteld. In West-Vlaanderen is ook voor een aantal andere waterlopen een captatieverbod van kracht.
  • De waterwegbeheerder beperkt het schutverlies in sluizen en pompt waar mogelijk aan sluizen water terug naar het hoger gelegen pand. Momenteel is er enkel nog een beperkte diepgangbeperking op de IJzer van kracht.  Aan verschillende sluizen wordt gegroepeerd geschut voor de recreatieve vaart, rond het Gentse geldt dit ook voor de beroepsvaart. Deze schutbeperkingen blijven gelden om het opnieuw instellen van diepgangbeperkingen zo lang mogelijk uit te stellen. Op het Albertkanaal en de Kempische Kanalen zijn de watervangen voor natuur en landbouw nog steeds voor 80 % dichtgezet.

De drinkwatervoorziening is momenteel niet in het gedrang. 

Er blijft een verscherpte alertheid ingesteld bij de bevoegde diensten. 

Spaarzaam omgaan met alle soorten van water blijft dan ook noodzakelijk.

 

Droogtemaatregelen

Bij een aanhoudende droogte stellen waterbeheerders, waterbedrijven en andere overheidsdiensten alles in het werk om de impact van de droogte te verminderen. Ze stellen een hoger peil in, passen de stuwregeling voor schepen aan, voorzien voeding vanuit andere waterlopen, ...

De minister of de gouverneur kan bijkomende droogtemaatregelen afkondigen. Voorbeelden zijn watergebruiksbeperkingen voor specifieke toepassingen, een captatieverbod of een recreatieverbod omwille van de aanwezigheid van toxische blauwalgen.  Meer informatie hierover vindt u op volgende websites:

Alternatieven bij captatieverbod

Momenteel is er op vele plaatsen in Vlaanderen een captatieverbod uit de onbevaarbare en/of bevaarbare waterlopen.

Op bevaarbare waterlopen waar er nog geen captatieverbod is, kan op een aantal vaste locaties water gecapteerd worden. Je mag het water uit kanalen en rivieren gebruiken/capteren mits een melding of vergunning. Bij watervang van minder dan 500 m³ per jaar volstaat een melding, anders heb je een vergunning nodig. De nodige formulieren hiervoor, alsook de locaties waar water kan gecapteerd worden vind je hier.

Landbouwers en gemeenten kunnen op een aantal plaatsen tegen betaling gezuiverd afvalwater halen. Meer informatie hierover vind je hier.

Waterschaarste en droogtetoestand

Om de ernst van een waterschaarste- en droogtetoestand beter te kunnen inschatten, wordt gebruik gemaakt van indicatoren.  Meetresultaten en voorspellingen van neerslaghoeveelheden, rivierafvoeren, grondwaterpeilen en waterkwaliteitsparameters worden daarvoor verwerkt tot indicatoren die de droogtetoestand of de impact van de droogte inschalen in vier niveaus. De indicatoren worden minstens om de maand berekend. In drogere periodes gebeurt dat elke 14 dagen of elke week. Een overkoepelende indicator informeert over de nood aan maatregelen en coördinatie.

Meer info over de 4 niveaus van de overkoepelende indicator

Meer info over de droogtetoestand op www.waterinfo.be

Meer info over de  grondwaterstandsindicator op kaart of via het meest actuele rapport

 Overleg bij waterschaarste en droogte

De Vlaamse droogtecommissie is ingebed in de CIW-werking en komt in actie bij aanhoudende of dreigende droge periodes met algemene en watertekorten. Op 22 juni 2018 vond de opstartvergadering van de droogtecommissie plaats.

Bij lokale droogte en waterschaarste gebeurt het overleg en de coördinatie via het provinciale crisisoverleg onder leiding van de gouverneur.

Meer info over de droogtecommissie



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer