Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 31 jul 2019 21:15 

Zonnebrand bij appelen erger dan gedacht: “Tot 60% verlies


De ravage door de voorjaarsvorst, rukwinden en verzengende warmte in de eerste jaarhelft blijkt voor landbouwers en fruittelers erger dan verwacht. Het stadsbestuur van Sint-Truiden vraagt om verder schade te melden én roept op om de hitte als ramp te laten erkennen. Zo zijn appelen voor 60 procent beschadigd.

De Commissie tot Vaststelling van Schade aan Teelten van de stad Sint-Truiden is woensdag op bezoek gegaan bij enkele land- en fruitteeltbedrijven om de omvang van de problemen op te meten. “Het gaat in totaal om 20 bedrijven, waarvan de stad op de hoogte is van de schade die ze opliepen door de extreme weersomstandigheden”, zegt schepen van Landbouw Hilde Vautmans (Open Vld). 
Alle appelen met vlekken zijn onbruikbaar voor de verkoop.
 
“De overvloedige regen van 8, 9 en 10 maart en de herhaaldelijke voorjaarsonweders hebben vooral bij de chicoreikwekers een ravage aangericht. De appel- en perentelers hebben het zelfs nog zwaarder te verduren gehad. De combinatie van eerst de nachtvorst van 12 en 13 april, gevolgd door de hagelbuien van 28 mei en 19 juni en dan nog eens de zonnebrand tijdens de hittegolf van 24 tot 26 juli hebben lelijk huisgehouden in enkele plantages.”
De overvloedige regenval van 8, 9 en 10 maart en de herhaaldelijke voorjaarsonweders hebben vooral bij de chicoreikwekers een ravage aangericht.
RV De overvloedige regenval van 8, 9 en 10 maart en de herhaaldelijke voorjaarsonweders hebben vooral bij de chicoreikwekers een ravage aangericht.

“Erkenning als ramp nodig”
 
“De vaststellingen van vandaag waren weinig bemoedigend, vooral dan wat de zonnebrand betreft. De appelen zijn voor zowat 60 procent beschadigd, in sommige gevallen zelfs tot 90 procent. Bij de peren zagen we zo’n 30 procent beschadigingen voor de Conferencesoort en gemiddeld 40 procent voor de Doyenné-variant. De chicorei is voor 30 tot 80 procent aangetast. Dat zijn confronterende cijfers die om actie vragen. We roepen de Vlaamse minister van Landbouw (Koen Van den Heuvel, red.) daarom op om ter plaatse te komen. Zo kan hij met eigen ogen zien wat de extreme hitte heeft teweeggebracht. Dit moet als landbouwramp erkend worden”, zegt Vautmans. “Op basis van de processen-verbaal die naar aanleiding van de schade-inspecties opgesteld worden, kunnen landbouwers een vermindering verkrijgen in het forfaitair belastingstelsel. Ze zijn daarenboven cruciaal als bewijsstukken voor de erkenning van de uitzonderlijke weerfenomenen van de jongste weken als rampen.”



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer