Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 19 jul 2019 16:26 

Kraamstalmanagement en pocketvergisting


Tijdens de tweede editie van de Veetournee, op 25 juni en 4 juli 2019, kwamen actuele uitdagingen voor de rundvee- en varkenssector aan bod. Dit keer zoomen we in op de thema’s kraamstalmanagement en pocketvergisting.

Help, het is weer werpweek!

Jeroen Degroote (UGent) bracht tijdens de tweede editie van Veetournee een gesmaakte sessie gewijd aan kraamstalmanagement. Dat de werpweek soms tot kopzorgen leidt is begrijpelijk. Gemiddelde worpgetallen blijven stijgen. Individuele worpen tot zelfs 30 levend geboren biggen komen af en toe op Vlaamse bedrijven voor. Niet vreemd dus dat overtallige biggen in steeds hogere mate als een probleem ervaren worden.

Jeroen ging dieper in op twee van de mogelijke maatregelen om als varkenshouder om te gaan met overtallige biggen. Lees hier meer over het thema Kraamstalmanagement.

Pocketvergisting: meerwaarde voor de veehouderij

Pocketvergisting biedt voor de landbouwsector heel wat kansen. Het speelt in op actuele thema’s als klimaatverandering en productie van groene energie en kan een meerwaarde betekenen voor landbouw en maatschappij. De technologie is echter nog vrij nieuw, en een goede werking vraagt voldoende kennis en regelmatige opvolging. Er zijn gelukkig heel wat begeleidingsmogelijkheden via de praktijkcentra en ook landbouwers groeperen zich om van elkaar te leren. Daarnaast doet ook de (Vlaamse) overheid een duit in het zakje en ondersteunt ze nieuwe projecten financieel.

Sander Vandendriessche (Inagro) lichtte het thema toe en ging dieper in op de voor- en nadelen van pocketvergisting en gaf heel wat praktische tips voor een vlotte vergisting. Lees het tweede artikel Pocketvergisting: meerwaarde voor de veehouderij? op onze website.

Tijdens de Veetournee kwamen in totaal negen actuele uitdagingen aan bod. De komende weken en maanden zullen hierover regelmatig artikels in de vakpers verschijnen.  Nieuwsflash
 
PCA notering: nog gezakt voor vroegeLees meer
 
 
Kans op derde hittegolf vanaf eind deze week Lees meer
 
 
Landbouwschade door droogte en hittegolf nog groter dan verwachtLees meer
 
 
Melkveehouder Pieter D’Hooghe is ‘Schoonste Boer van Vlaanderen’Lees meer
 
 
Wat in orde brengen voor geboorte van een kindLees meer
 
 
Bestrijding van klassieke en Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen Lees meer
 
 
NeonicotinoïdenLees meer
 
 
Voedselschaarste en maandenlange chaos bij no deal-brexitLees meer