Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 19 jun 2019 10:41 

West-Vlaamse burgemeesters verzetten zich tegen nieuwe hoogspanningslijn Ventilus


De nieuwe hoogspanningsverbinding Ventilus, die de elektriciteit opgewekt door toekomstige windparken op zee naar het binnenland moet transporteren, krijgt tegenwind in West-Vlaanderen. Burgemeesters van Brugge, Zedelgem, Torhout, Oostkamp, Wingene en Lichtervelde stellen zich samen negatief op tegenover de voorlopige plannen om 22 kilometer aan nieuwe hoogspanningslijnen te bouwen.

Hoogspanningsbeheerder Elia maakte in april bekend een half miljard euro te pompen in de nieuwe verbinding. Vandaag wordt de stroom opgewekt door de bestaande windparken op zee via de hoogspanningsverbinding Stevin vervoerd. Maar die zit overvol. Met het oog op de nieuwe windturbines die er de komende jaren op zee bijkomen, is er nood aan een robuust netwerk, aldus Elia.
 
Daarom wordt het elektriciteitsnet in West-Vlaanderen versterkt met Ventilus, een nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Zeebrugge en Avelgem van 380 kilovolt waarmee 6 gigawatt aan elektriciteit kan worden vervoerd. Een echte autosnelweg voor elektriciteit dus. Een voorkeurtracé van 82 kilometer van Zeebrugge naar Izegem en Avelgem werd opgesteld door Elia in samenspraak met onder meer landbouwers en natuurverenigingen. Voor een groot deel worden bestaande hoogspanningstrajecten hergebruikt en gemoderniseerd. Er wordt zo’n 22 kilometer volledige nieuwe verbinding aangelegd.
 
De afgelopen weken hebben al heel wat buurtbewoners, landbouwers, gemeenten en steden hun bezorgdheid rond het nieuwe tracé geuit. Daar komt nu verzet van de burgemeesters bij. “Wij zijn vertegenwoordiger van het volk dus we moeten hun bezorgdheid serieus nemen”, vertelt burgemeester van Oostkamp Jan de Keyser (CD&V). De burgemeesters reageren bewust nog voor er definitieve plannen vastliggen. “Nu zijn er nog aanpassingen mogelijk. Wij vragen ons af of er andere tracés mogelijk zijn en of er nog andere opties, zoals een ondergronds netwerk, wel overwogen zijn”, aldus burgemeester de Keyser.
 
De grootste bezorgdheid van de burgemeesters is de impact van de hoogspanningslijin op de volksgezondheid, het milieu en ook het vastgoed. “Zo’n hoogspanningslijn kan de waarde van vastgoed doen dalen. Wij willen verder dat er studies gedaan worden naar de schadelijkheid van de straling van de hoogspanningslijn”, klinkt het nog bij de burgemeester.
 
De burgemeesters hopen dat hun aanpak aanslaat bij andere steden en gemeenten langs het geplande traject. Verder zijn ze van plan om een negatief advies aan te houden tot er een beter plan wordt voorgesteld.



  Nieuwsflash
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
Nederlandse boeren protesteren op 16 april in Brussel Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer