Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 21 mei 2019 16:12 

ABS over het mestbeleid


Algemeen Boerensyndicaat: “Investeer als overheid in performante handhaving waar het moet”
Naar aanleiding van de berichtgeving over mestverwerkingsfraude wenst het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) duidelijk te maken dat de organisatie vragende partij is voor betere handhaving bij mestverwerking. De overheid moet investeren in een performantere handhaving en zo de mazen van het net sluiten, veel meer dan tot op vandaag gebeurde.

Correct werkende verwerkers en boeren worden immers mee door het slijk gesleurd, terwijl zij niets verkeerd doen. Een strenger mestdecreet, onder de vorm van het ter stemming liggend zesde mestactieplan, moet daartoe bijdragen. Het uitwerken en operationaliseren van een echt actieplan tegen de oneerlijke concurrentie in de sector is meer dan ooit aan de orde om de stal uit te mesten en moet deel uitmaken van het uitvoering geven aan het vernieuwde mestdecreet.
Het begint langzaamaan komisch te worden, de spectaculaire verhalen die zo vlak  voor de verkiezingen de media halen, alle in de hoop een doel te bereiken, maar  vaak blijkt het misplaatste stemmingmakerij.
Laat ons duidelijk zijn, zowel landbouwers als niet-landbouwers zijn het eens dat een  rotte appel best uit de mand verwijderd wordt. Dit was zo, dat is zo en dat zal altijd zo  zijn.

Voorzitter Hendrik Vandamme reageerde overigens reeds op de onthullingen in De  Standaard van 21 mei, waarbij hij zegde dat het niet aan het ABS is om op te treden  tegen fraude.
Hendrik Vandamme (DS van 21 mei): “De organisatie is vragende partij om fraudeurs  aan te pakken, want nu worden ook de boeren die het goed menen bestraft. De  controleurs zouden stilaan mogen weten wie de boosdoeners zijn en de overheid  moet hen de middelen en mankracht geven om het grondig aan te pakken.”
In het mestactieplan 6, dat woensdag ter stemming ligt, zijn een aantal maatregelen  opgenomen om een aantal mazen in het net vakkundig dicht te maken. Vanuit het  ABS is daar actief aan meegewerkt. Deze maatregelen laat de Mestbank toe om  naast de bestaande controlemogelijkheden bij transport (via AGR-GPS), ook bij de  mestverwerking zelf nog nauwkeuriger de stromen en het verwerkingsproces te  volgen.

Mestverwerking is op korte termijn een belangrijk instrument geworden om dierlijke  meststromen beter te kanaliseren en efficiënter te sturen, weg van het land. De  eindproducten van de mestverwerking zijn gewild in het buitenland om daar als bodemverbeteraar dienst te doen. De mestverwerking heeft ook een sleutelrol te  vervullen in het circulair landbouwverhaal.
Het is nu aan de Mestbank om gebruik te maken van de mogelijkheden die het  nieuwe mestactieplan biedt en lessen te trekken uit wat achter ons ligt. Vooraleerst  om mogelijke fraudeurs eruit te halen, maar evengoed om aan te tonen dat het  overgrote deel van de sector wel degelijk juist werkt. Veralgemeen het gedrag van  individuen niet tot de gehele landbouwsector.



  Nieuwsflash
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer