Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 24 apr 2019 12:27 

Limburgse waterlopen gebruikt door Nederlandse landbouwers om te irrigeren


De natuur in Limburg kreunt onder de droogte. “Tegelijk worden onze waterlopen leeggezogen voor de landbouw, soms zelfs vanuit Nederland”, waarschuwt Ludwig Vandenhove (sp.a).

Sinds half maart is er amper neerslag van betekenis in onze provincie gevallen. “De ondergrond is bijzonder droog”, weet weerman Ruben Weytjens. “Een droge aprilmaand is niet zo uitzonderlijk, maar we slepen nog altijd de gevolgen mee van de hete, droge zomer van 2018. Daardoor zitten we met een neerslagtekort van zo’n twee maanden.” Dat bevestigt woordvoerster Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij. “Er is deze winter lang niet voldoende neerslag gevallen om de tekorten aan te vullen. Zeker in Limburg en Vlaams-Brabant zitten we nog altijd met zeer lage grondwaterstanden. Om die weg te werken, zou het eigenlijk een paar weken aan een stuk flink moeten regenen. Zeker nu het verbruik opnieuw stijgt.”

Nederlandse tractors

Zo pompen landbouwers alweer volop water op voor de bevloeiing van hun percelen. “Helaas gebeurt dat niet altijd met respect voor de natuur”, zegt provincieraadslid Ludwig Vandenhove (sp.a), die extra handhaving vraagt. Voor oppompen van water uit niet bevaarbare waterlopen is vandaag geen vergunning of melding nodig, tenzij er een provinciaal verbod wordt afgekondigd. Natuurpunt Limburg ontving de voorbije weken verschillende meldingen van tractors met Nederlandse nummerplaten die onder meer in Hoenshoven (Borgloon), aan de Herk, water kwamen oppompen. “Die landbouwers doen niets strafbaar, maar het is wel schadelijk voor de waterlopen”, zegt voorzitter Stefan Carolus van Natuurpunt Limburg. “Niet alleen drogen de poelen op, vissen en insecten worden mee in de watertonnen opgezogen.”

 

 

 

 

Meldingsplicht

De Vlaamse regering plant op korte termijn een meldingsplicht voor captatie van water uit onbevaarbare waterlopen. “Het voorbereidende werk aan het decreet is gebeurd, zodat de volgende legislatuur hiermee aan de slag kan”, bevestigt woordvoerder Gerrit Budts van Vlaams milieuminister Koen Van den Heuvel (CD&V).

Experts vrezen intussen voor een nieuwe periode van droogte. “De natuur snakt nu al naar water”, zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt. “Heel wat poelen en moerassen staan droog. Het is uiteraard veel te vroeg om voorspellingen te doen, maar nog eens zo’n lange, droge zomer als vorig jaar zou voor de natuur ronduit dramatisch zijn.”

De neerslag die dit weekend op de weerkaarten staat, is een druppel op een hete plaat. “Mensen zullen het niet graag horen, maar we hebben nood aan een paar kletsnatte maanden”, zegt Katrien Smet. “Als het droog blijft, zullen er waarschijnlijk opnieuw waterbesparende maatregelen moeten komen.” Ons Limburgs drinkwater komt volgens De Watergroep niet in het gedrang. “Maar we bereiden ons wel voor om de voorziening in geval van langere droge periodes te garanderen”, zegt woordvoerster Kathleen De Schepper. “Zo hebben we op verschillende plaatsen de pompen in onze putten dieper geplaatst.”  Nieuwsflash
 
Droogte kustpolders: "Helft van vlas- en ajuinoogst zal mislukken"Lees meer
 
 
Geplande nieuwe hoogspanningslijn van Elia stuit op boerenprotestLees meer
 
 
KB bestrijding van rundertuberculoseLees meer
 
 
Aantal suikerbiettelers is gehalveerd Lees meer
 
 
VLAM brengt zijn activiteitenverslag 2018 uit Lees meer
 
 
Premiesubsidie voor een brede weersverzekering landbouwsector goedgekeurdLees meer
 
 
Spannende zitting over MAP6 in de week voor de verkiezingenLees meer
 
 
Algemene Vergadering Phytofar 2019Lees meer
 
 
Actieplan Droogte en Wateroverlast 2019-2021Lees meer
 
 
Verzoen landbouw en natuur Lees meer
 
 
Verbetering globale afzetprijsindex landbouwproductie Lees meer
 
 
Overlegplatform behartigt belangen Belgische dronesector Lees meer
 
 
Distelbestrijding in de biet Lees meer
 
 
Oppassen voor nieuwe onkruidkieming op de bietenpercelen 14.05.2019 De koude temperaturen en recentLees meer
 
 
Als burger beleggen in windmolensLees meer
 
 
'Transfarmation': eerste drijvende boerderij ter wereld in RotterdamLees meer
 
 
Voorlopige arealen landbouwteelten uit de verzamelaanvraag 2019 Lees meer
 
 
Risico op introductie van Afrikaanse varkenspest op Belgische varkensbedrijvenLees meer
 
 
Bieten: insecten memo 2019Lees meer