Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 10 apr 2019 08:25 

Fruittelers bescherm jullie fruitgaarden tegen nachtvorst


“We staan aan de vooravond van drie of vier dagen met nachtvorst”, waarschuwt onderzoeker en afdelingshoofd pomologie Serge Remy van het Proefcentrum Fruitteelt in Sint-Truiden. “De laatste weerkaarten geven woensdag- en donderdagnacht kans op grondvorst. Zaterdag en zondag zou het zelfs in de thermometerhut kunnen vriezen, met aan de grond temperaturen tot min vier. Dat is uiteraard slecht nieuws voor de Haspengouws fruittelers. Heel wat fruitsoorten staan momenteel in volle bloei en zijn erg vorstgevoelig.”

Remy drukt de landbouwers op het hart om voorzorgsmaatregelen te nemen. “Zeker eigenaars van percelen die in vorstgevoelige zones liggen. Meest effectief is de beregening van de bloesems. Zo wordt continu een ijslaagje gevormd waardoor er warmte vrijkomt die de jonge vrucht beschermt. Helaas heeft slechts een minderheid van de fruittelers toegang tot voldoende water bij de boomgaard.” Daardoor zijn de meeste landbouwers in Haspengouw aangewezen op heteluchtkanonnen of vuurpotten. “Daarnaast moeten ze het gras kort maaien en de bodem onder de boompjes onkruidvrij houden. Zo kan de grond overdag volop warmte opnemen.”
 
Weerman Ruben Weytjens vreest vooral schade op percelen in beschutte valleitjes. “De voorspelde wind zorgt normaal voor een goede menging van de onderste, koudste luchtlagen met de iets minder koude bovenlaag. In valleitjes lukt dat veel minder goed. Op die plekken kan het kwik op grashoogte richting min vijf duiken.”
 
Teler Theo Billen plaatste dinsdag alvast volop vuurpotten in zijn fruitgaarden. “Het wordt bang afwachten”, zucht de Truienaar, die in 2017 een groot deel van zijn oogst zag mislukken door de nachtvorst van 19 april. Toen dook het kwik in Limburg zes graden onder nul. “Nog zo’n rampjaar kan onze sector niet aan. Na de Russische boycot van 2014, de hagel van 2016, de vorstschade van 2017 en de droogte van 2018 snakken we naar een ‘normaal’ seizoen.”
 
De Halense appelboer Jos Morren is een van de weinige fruittelers die wél toegang tot voldoende water bij zijn gewassen heeft. “Als het gaat vriezen, rij ik meteen uit om te beregenen.”
 
Steeds vaker vorstschade
 
Kersenboer Paul Gielen uit Sint-Truiden maakt zich minder zorgen. “Min één of min twee, dat kunnen mijn kersen wel aan. Ik ben niet van plan om te stoken of een warmtekanon in te zetten.” Eenzelfde verhaal bij collega Piet Porreye: “Zaterdag is nog veraf, maar nachtvorst in de lente hoort nu eenmaal bij de stiel. Wat er nu wordt voorspeld is van een heel andere orde dan die rampnacht in 2017.” De Limburgse wijnboeren hebben dan weer het geluk dat de druiven nog niet in bloei staan. “De dichte knoppen die je nu aan de stokken ziet, kunnen tegen een stootje”, weet wijnbouwer Ghislain Houben van domein Hoenshof in Borgloon.
 
Weytjens voorziet in de toekomst steeds vaker vorstschade. “Door het opwarmende klimaat begint het bloesemseizoen vroeger. Daardoor neemt het risico voor de fruitboeren toe.”



  Nieuwsflash
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer