Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 29 mrt 2019 15:02 

Financiële steunregeling voor brede weersverzekering principieel goedgekeurd


Land- en tuinbouwondernemers worden geconfronteerd met diverse risico's, omdat hun productie vooral in open lucht gebeurt en dus onderhevig is aan de weersomstandigheden. Met uitzondering van het risico op hagelschade zijn er actueel geen verzekeringsproducten op de Belgische markt voor andere risico's die aanleiding geven tot teelt- en oogstschade.

Om de ontwikkeling van een verzekeringsmarkt voor teeltverzekeringen tegen meerdere risico's te stimuleren, beslist de Vlaamse Regering principieel een premiesubsidie in te voeren voor een brede weersverzekering in de landbouwsector. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State. Vandaag gaf de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan een subsidieregeling voor landbouwers die hun teelten verzekeren tegen hagel, storm, hevige of overvloedige regen, ernstige droogte, vorst en ijs.   Vandaag gaf de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan een subsidieregeling voor landbouwers die hun teelten verzekeren tegen hagel, storm, hevige of overvloedige regen, ernstige droogte, vorst en ijs.  

Vanaf 1 januari 2020 kunnen landbouwers die een brede weersverzekering sluiten tot 65 % van de verzekeringspremie terugbetaald krijgen. De terugbetaling kan aangevraagd worden voor alle verzekerde open teelten op Vlaamse landbouwgrond. Verzekeraars kunnen geleden teeltschade vergoeden als die minstens 20% bedraagt ten opzichte van de gemiddelde opbrengst in de voorafgaande jaren. 
 
Koen Van den Heuvel, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw: “Onze land- en tuinbouwers worden met diverse risico’s geconfronteerd. Het grootste deel van hun productie bevindt zich in open lucht, onbeschut tegen klimatologische omstandigheden. In tegenstelling tot in onze buurlanden hadden de Vlaamse landbouwers nog geen mogelijkheid om zich te verzekeren tegen dergelijke weersrisico’s. Dankzij deze subsidiemaatregel komt daar vanaf volgend teeltseizoen verandering in. Opdat de markt zich zou kunnen ontwikkelen, voorzie ik dat tot 65 % van de verzekeringspremie zal terugbetaald worden door de overheid.“  
 
Tot eind juni 2019 kunnen verzekeraars hun polis ‘brede weersverzekering’ laten erkennen door het Departement Landbouw en Visserij. Die erkenning garandeert de landbouwers dat het verzekeringsproduct in kwestie aan alle subsidievoorwaarden voldoet. Uiterlijk op 30 september 2019 zullen alle erkende verzekeringsproducten voor het jaar 2020 bekend zijn.
 



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer