Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 22 nov 2018 18:35 

De Commissie rapporteert over de ontwikkeling van plantaardige eiwitten in de EU


Volgens het rapport bieden de sectoren hoogwaardige diervoeders en levensmiddelen door de vraag van de consument groeipotentieel voor in de EU geproduceerde plantaardige eiwitten.

De Europese Commissie heeft vandaag haar rapport over de ontwikkeling van plantaardige eiwitten in de Europese Unie goedgekeurd. In het rapport wordt de vraag- en aanbodsituatie voor plantaardige eiwitten (zoals koolzaad, zonnebloemzaad of linzen) in de EU geëvalueerd en worden de mogelijkheden verkend om op een economisch en ecologisch verantwoorde wijze de productie ervan verder te ontwikkelen.

Commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling Phil Hogan: "Plantaardige eiwitten zijn een essentiële component van onze Europese agrofoodsector, die voedingsmiddelen en dranken produceert die aan de hoogste normen ter wereld beantwoorden. Wegens allerlei markt- en klimaatfactoren volstaat de Europese productie van eiwithoudende gewassen echter niet om aan de groeiende vraag te voldoen. In dat opzicht waardeer ik ook de grote belangstelling die het Europees Parlement toont om de productie van eiwithoudende gewassen in Europa verder te ondersteunen. Dit rapport zal een belangrijk referentiepunt vormen voor een EU-breed debat over de wijze waarop een duurzame koers kan worden uitgezet. Die koers kan de Europese Commissie niet alleen uitstippelen: daarvoor is de actieve inbreng van alle belanghebbenden nodig."

In het verslag worden een aantal bestaande beleidsinstrumenten en nieuwe beleidsvoorstellen naar voren geschoven om het economische en ecologische potentieel van eiwithoudende gewassen in de EU te realiseren. Het gaat onder meer om:

  • Via het voorgestelde toekomstige GLB steun bieden aan landbouwers die plantaardige eiwitten produceren door hen te betrekken bij de nationale strategische GLB-plannen, in het bijzonder door de voordelen van peulvruchten voor de milieu- en klimaatdoelstellingen te belonen via ecoregelingen en beheersverbintenissen voor milieu en klimaat in het kader van plattelandsontwikkelingsprogramma's; plattelandsontwikkelingssteun mobiliseren, bijvoorbeeld om investeringen en samenwerking in de gehele voedselvoorzieningsketen te stimuleren; gekoppelde inkomenssteun;
  • Het concurrentievermogen stimuleren via onderzoek en innovatie in het kader van onderzoeksprogramma's van de EU en van de lidstaten en de verdubbeling van het budget van het "Horizon Europa"-programma voor de periode 2021-2027;
  • Marktanalyse en transparantie verbeteren door betere monitoringinstrumenten;
  • De voordelen van plantaardige eiwitten voor voeding, gezondheid, klimaat en milieu promoten met de steun van het promotieprogramma van de Commissie ten bedrage van bijna tweehonderd miljoen euro in 2019;
  • Het delen van kennis en beste praktijken inzake het beheer van de productieketen en inzake duurzame agronomische praktijken bevorderen, bijvoorbeeld via een specifiek online platform.

Stand van zaken op het gebied van plantaardige eiwitten in de EU

De vraag naar plantaardige eiwitten in Europa is groot. In 2016/2017 ging het om ongeveer 27 miljoen ton ruw eiwit en de zelfvoorzieningsgraad van de EU varieert aanzienlijk naargelang van de bron (79 % voor koolzaad en 5 % voor soja bijvoorbeeld). Als gevolg daarvan voert de EU elk jaar ongeveer 17 miljoen ton ruw eiwit in, waarvan 13 miljoen ton op basis van soja. Er zijn echter positieve trends: sinds de hervorming van het GLB in 2013 is het soja-areaal in de EU verdubbeld tot bijna een miljoen hectare. In lijn daarmee is de productie van peulvruchten (veldbonen, tuinbonen, linzen, kikkererwten) in de EU sinds 2013 bijna verdrievoudigd.

Diervoeder blijft de belangrijkste afzetmogelijkheid (93 %), maar op de markt voor plantaardige eiwitten is een aanzienlijke segmentatie ontstaan door de groeiende vraag in de sectoren hoogwaardige diervoeders en levensmiddelen. Door de vraag naar alternatieven voor vlees en zuivel groeien plantaardige eiwitten met dubbele cijfers op de markt voor levensmiddelen.

Achtergrond

Met dit rapport komt de Commissie haar verbintenis na om de vraag- en aanbodsituatie voor plantaardige eiwitten in de EU te evalueren en mogelijkheden te verkennen om de productie daarvan op een economisch en ecologisch verantwoorde manier verder te ontwikkelen.

Daarnaast heeft het Europees Parlement in april 2018 een rapport goedgekeurd waarin tot een Europese strategie ter bevordering van Europese eiwithoudende gewassen wordt opgeroepen.

Meer informatie

Rapport over de ontwikkeling van plantaardige eiwitten in Europa

Programma van de conferentie van 2018 over plantaardige eiwitten in Europa



  Nieuwsflash
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Agristo nv: opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Webinars en studiedagen Landbouw&VisserijLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer