Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 nov 2018 21:32 

Noodkreten uit Limburg ivm de varkenspest


U kan er niet omheen. Er klinken steeds luidere noodkreten in Limburg. In deze provincie is de populatie everzwijnen dermate uit de hand gelopen. Zelfs bij gewone burgers komen everzwijnen nu eten zoeken en tuinen omwoelen. Maar niet alleen de gewone vrouw en man in de straat hebben overlast.

Voor onze land- en tuinbouwers is de situatie ronduit dramatisch. Er is immense schade aan hun oogsten. Maar ook reeds bij de inzaai van de gewassen woelen kuddes everzwijnen hun akkers om op zoek naar de vers gezaaide gewassen of de knollen van aardappelen.
En daar stopt het niet bij. Bij de oogst worden onze landbouwers geconfronteerd met geruïneerde velden en met grote kale plekken waar niets meer te oogsten valt. En het gaat nog verder. Bij sommige boeren wagen de everzwijnen zich zelfs tot op het erf waar ze zoeken naar voedsel en zo de voedervoorraden waardeloos maken.

Het is overduidelijk: de populatie everzwijnen is uit de hand gelopen. Er zijn zodanig veel everzwijnen in de Limburgse bossen dat de draagkracht van hun leefgebieden vele malen overstegen is. Door onder andere het Agentschap voor Natuur en Bos Limburg wordt deze catastrofe echter nog steeds ontkend. In plaats van mee te werken aan oplossingen, kijkt ANB weg van het probleem en werken hun adviseurs zelfs actief tegen. Ze zien niet dat hun dierbare natuurgebieden, waar de everzwijnen bij voorkeur in verblijven, ook vernield worden. Niet alleen de boeren maar ook de jagers, zien dit met lede ogen aan.

Sinds september is er nog een zeer grote bedreiging bijgekomen, namelijk de Afrikaanse varkenspest (AVP). Ongevaarlijk voor de mens, dodelijk en zeer besmettelijk voor varkens. Dit is letterlijk het zwaard van Damocles dat onze varkenshouders boven het hoofd hangt.
Het risico dat een Limburgs everzwijn besmet raakt met AVP is vandaag meer dan reëel. De everzwijnen zijn constant op zoek naar voedsel en via enkele onachtzame mensen of contact met besmette evers is het onheil snel gebeurd.
Onze varkenshouders leven in continue schrik dat een besmet everzwijn op hun akker of erf komt ronddwalen en ondanks alle draconische voorzorgsmaatregelen toch hun veestapel kan besmetten.

De besmetting met AVP, in het toch wel afgelegen Etalle, in het zuiden van de provincie Luxemburg, heeft de prijzen voor varkens, biggen en varkensvlees naar ongekende laagtes geduwd. Herstel zit er voorlopig niet in.
Er zijn in België geen besmettingen van gedomesticeerde varkens gekend, maar toch is het effect op de prijzen zo sterk dat veel varkenshouders dit niet zullen overleven.
Het is niet vijf voor twaalf, maar helaas reeds vijf na twaalf. De overpopulatie van everzwijnen in Limburg moet nu echt aangepakt worden. De situatie is niet dringend, maar hoogdringend.

Dit wil echter niet zeggen dat de volledige populatie everzwijnen weg moet. De populaties moeten wel minimaal teruggebracht worden tot een aanvaardbare hoeveelheid die passend is voor een aantal aan te duiden leefgebieden. Daar kunnen dan maatregelen getroffen worden zodat ze ook daadwerkelijk in die leefgebieden kunnen leven en blijven.

Vanuit het Algemeen Boerensyndicaat doen we een directe oproep naar de bevoegde minister en de gouverneur om hier zo spoedig mogelijk werk van te maken. Dit echter niet door nogmaals een zoveelste overleg met alle belanghebbenden maar door een daadkrachtig optreden en het tot de orde roepen van de verantwoordelijken op het terrein. Laat ons niet wachten tot het spook van Afrikaanse varkenspest ook hier in Limburg komt rondwaren.



  Nieuwsflash
 
Oorzaken van de triazoolvervuiling in het drinkwater Lees meer
 
 
Schaduw als hittebestrijder Lees meer
 
 
Aardbeienbedrijf Vermeiren zet toon met duurzaam waterbeheer dankzij waterpaspoort Lees meer
 
 
ABS en Jong ABS vragen aandacht voor een ambitieus en solidair GLBLees meer
 
 
Pacht landbouwgrond met een derde gestegen op 10 jaar tijdLees meer
 
 
Een derde minder varkensbedrijven in 2030 volgens prognose Lees meer
 
 
Agrometeorologische Berichten Situatie op 1 juli 2025 Lees meer
 
 
Resolutie over een verbod op het gebruik van PFAS-houdende pesticidenLees meer
 
 
Waterbeleid en Bleu DealLees meer
 
 
Mogelijke impact van doorgedreven dierenwelzijnsmaatregelen Lees meer
 
 
Vragen over aardappelprijzen en -export Lees meer
 
 
Nieuwe vrijhandelsakkoord tussen Oekraïne en de EU Lees meer
 
 
Impact van de verzilting op de landbouw Lees meer
 
 
Hittegolf op komst? Het FAVV deelt 8 onmisbare tips met de voedingssector Lees meer
 
 
Clarebout bouwt nieuwe fabriek in China Lees meer
 
 
De uitdagingen in de zuivelindustrie Lees meer
 
 
Bent u landbouwer en overweegt u een beheerovereenkomst met de VLM? Lees meer
 
 
Stalmest uitrijden? Neem foto’s via LV-AgriLens als bewijs Lees meer
 
 
IGC voorspelt grotere graanproductie in 2025Lees meer
 
 
Digitale registratie gewasbeschermingsmiddelen vanaf 1/1/2026 Lees meer
 
 
Aanleg van nieuwe drainages moeten vanaf 1 juli 2025 peilgestuurd op basis van geschiktheidskaartLees meer
 
 
Hoe u optimaal voorbereiden op een GLB-controle? Lees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer
 
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer