Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 nov 2018 03:58 

Beloftevolle toekomst van soja voor humane consumptie in België


Voor het tweede jaar op rij werd er met succes lokaal geteelde GGO-vrije soja voor humane consumptie geoogst in België. Vorig jaar werd de teelt van deze subtropische plant voor het eerst in ons land opgestart, en dit na 4 jaar grootscheeps onderzoek naar de mogelijkheden van sojateelt in ons klimaat, op initiatief van Arvesta, Alpro, ILVO, het Vlaams Departement Landbouw en Visserij en enkele pionierende Belgische landbouwers.

De resultaten voor dit jaar zijn meer dan beloftevol: de oppervlakte die met soja werd ingezaaid is ondertussen verdubbeld, meer landbouwers uit Vlaanderen en Wallonië sloten zich aan bij dit project en de kwaliteit van de soja is geschikt voor humane consumptie. Kortom, de sojateelt in België is klaar om te evolueren naar enkele duizenden hectares.

Een geslaagde oogst

“Na een allereerste geslaagde soja-oogst vorig jaar en verder onderzoek stellen we vast dat de kwaliteit van de geoogste soja dit jaar nog beter is,” aldus Johan Van Waes, Wetenschappelijk Directeur ILVO-Plant. “In een eerste fase hebben we ons gefocust op de mogelijkheden voor soja in onze regio’s en op de gepaste rassenkeuze. Hiervoor lopen er bij ILVO heel wat rassenproeven alsook een veredelingsprogramma. Verder onderzoek blijft echter noodzakelijk. Nu willen we ons verder richten op nog meer opbrengst en een hoger eiwitgehalte, onder andere door de rassenkeuze, maar ook de keuze en wijze van toepassing van het inoculum, onkruidbestrijding, teelttechnieken, … spelen een belangrijke rol.”

Nieuwe teelt klaar voor Belgische landbouw

De oppervlakte die dit jaar met soja werd ingezaaid is verdubbeld en heeft tot een totale oogst van 125 ton soja geleid. Bovendien hebben meer landbouwers uit Vlaanderen en Wallonië zich aangesloten bij dit project en is de kwaliteit van de soja geschikt voor humane consumptie.

In 2017 waren er zeer droge omstandigheden bij de inzaai van de soja. Dit jaar daarentegen zorgde wateroverlast bij de start voor problemen op enkele percelen gevolgd door extreme droogte achteraf. Dieter Peeters, Marketing Manager AVEVE en coördinator van het sojaproject binnen Arvesta: “Toch heeft de soja het dit jaar zeer goed gedaan. De beste percelen behalen opbrengsten boven 3 T/ha met een eiwitgehalte boven 42%. Gemiddeld stellen we wel vast dat soja, net zoals andere voorjaarsgewassen dit jaar, omwille van de uitzonderlijke droogte een opbrengstdaling van 20% toont. Het eiwitgehalte heeft echter minder hinder ondervonden van de weersomstandigheden en ligt dit jaar zelfs enkele procentpunten hoger ten opzichte van vorig jaar. De uitdagingen om de teelt verder uit te kunnen rollen op grotere schaal liggen op het vlak van de beheersing van onkruid, ziekten en plagen.”

Kortom, zeer mooie resultaten in moeilijke omstandigheden die vertrouwen geven in de toekomst van de sojateelt in België. Dieter Peeters: “Arvesta investeert mee in de toekomst van de landbouw en wil zijn rol als duurzame partner voor de professionele land- en tuinbouwer volop opnemen. De sojateelt creëert nieuwe kansen voor de Belgische landbouwers als interessant gewas in de teeltplannen, met zowel een financieel rendement als een meerwaarde naar bodemkwaliteit. Bovendien bieden we een antwoord op de vraag naar meer lokale plantaardige eiwitbronnen van voedingsproducenten zoals Alpro.”

Lokale teelt belangrijk voor ALPRO

Dit initiatief sluit naadloos aan bij de duurzaamheidsstrategie van Alpro door o.a. te streven naar de verwerking van lokaal geteelde GGO-vrije soja in hun producten. Alpro kiest in het gebruik van grondstoffen, productie, verpakking en distributie heel bewust voor duurzaam, d.w.z. met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot, water- en grondstoffenverbruik. Afgelopen jaren is daarbij ook de focus gelegd op lokale sojateelt in Europa.

Lies Heyns, Int. Sr Strategic Buyer bij Alpro: ‘De samenwerking met de Belgische landbouwers is voor ALPRO een bewuste en strategische keuze, waar zeker nog groeimogelijkheden in zitten voor de nabije toekomst. We zijn er van overtuigd dat, mits de goede progressie van de teelt die Arvesta en ILVO nastreven, er op middellange termijn ruimte is voor enkele duizenden hectares soja in België.’



  Nieuwsflash
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer