Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 26 okt 2018 16:12 

Erkenning droogte 2018 als landbouwramp en plan Europees kenniscentrum inzake watergebruik


De Vlaamse regering erkende vandaag de droogte van afgelopen zomer als landbouwramp en op Europees niveau overweegt de Europese Commissie om een kenniscentrum ter promotie van duurzaam watergebruik op te richten.

Europees Parlementslid en schepen in Sint-Truiden Hilde Vautmans (Open Vld, ALDE): “Naar aanleiding van de uitzonderlijke droogte vroeg ik Landbouwcommissaris Hogan om vanuit Europa de fruitteelt en landbouwsector te ondersteunen. De Commissie heeft in haar antwoord op mijn schriftelijke vraag voorgesteld om de werking van de instrumenten voor risicobeheer, die landbouwers moeten helpen de productie- en de inkomensrisico’s te beheren, verder te verbeteren. In Sint-Truiden werd al voor meer dan 184 ha aan schade bij 325 land- en tuinbouwers opgemeten. We deden in Sint-Truiden, bij wijze van proef, ook vaststellingen van schade met een drone. De Europese Commissie overweegt nu om een kenniscentrum inzake water en landbouw op te richten om de beschikbare kennis en de beste praktijken inzake watergebruik te verbeteren en te verspreiden onder de Europese, nationale en regionale instellingen en de belanghebbenden. Zo kunnen we in de toekomst de droogten beter bestrijden en de sector verder structureel helpen.”

Begin augustus 2018 heeft de Europese Commissie gereageerd op de eerste signalen van deze extreme weersomstandigheden door middel van een specifiek besluit over afwijkingen van de vergroeningsvereisten. Daarnaast werd er nog een extra pakket maatregelen ter ondersteuning van landbouwers aangenomen, met als doel de beschikbaarheid van voorraden voor veevoeder te verhogen en te voorzien in hogere voorschotten.

Na de extreem droge zomer komt er met de erkenning vandaag van de droogte als landbouwramp nu eindelijk ook schot in de zaak op Vlaams niveau: “Ik ben heel blij met de Vlaamse erkenning van de droogte als landbouwramp. Eindelijk kan de geleden schade vergoed worden en ik hoop dat de uitbetalingen sneller verlopen als die in 2016 en 2017. Onze landbouwers zijn daar al lange tijd vragende partij van; hun levensstandaard hangt en ook onze voedselzekerheid hangt ervan af. Maar even belangrijk is dat we structurele oplossingen aanreiken voor onze landbouwers. Die oplossingen moeten komen vanop het Europese niveau.”, besluit Hilde Vautmans.
 



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer