Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 31 aug 2018 05:46 

Boer heeft 8.000 euro schade door zeewater op weiland


Ruim 8.000 euro, zo groot schat Dirk Demaecker de schade aan zijn veebedrijf door het lekken van zeewater in het Leopoldkanaal. Door zout water en rottende vis op het veld moeten zijn dieren op stal.

Rottende vis op het weiland en zout water in de drinkwaterput: ook voor veehouder Dirk Demaecker heeft het lekken van zeewater in het Leopoldkanaal grote gevolgen. Want het zoute water, dat door een defecte afwateringsschuif in Heist in het kanaal stroomde, bereikte ook de aangesloten beken. Zoals het Geleed, dat zelfs buiten zijn oevers trad en een aanzienlijk deel van het ruim zes hectare grote weiland van Demaecker onder water zette. De vis die de overstroming achterliet, ligt nu nog te rotten op het veld.
 
“Het water mag dan wel weg zijn en een groot deel van de vis is al door de meeuwen meegenomen, maar het veld blijft wel bezoedeld achter. Op advies van de veearts zijn al mijn dieren, een zestigtal, geëvacueerd. De kans op botulisme is groot”, zegt Demaecker, die Landbouw- en milieu-expert Kurt Becue in de arm nam.
 
Hij schat de financiële schade door het beschadigde grasland, extra voerkosten omdat de dieren op stal zitten en door de verstoring van de bedrijvigheid momenteel op ongeveer 8.000 euro. “En er zijn natuurlijk nog landbouwers die schade ondervinden. Al is de schade aan de landbouw nog niet het ergste, want die is te vergoeden. Maar de schade aan het milieu, die is niet te overzien. Geen vis heeft het zoute water overleefd. Het zal jaren duren voordat het visbestand in het Leopoldkanaal weer op peil is.”
 
Volgens Becue delen waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg en het polderbestuur, de Oostkustpolder, in de schuld. “Het heeft uren geduurd voordat de Vlaamse Waterweg het defect aan de sluis heeft opgemerkt. Maar ook de Oostkustpolder is nalatig geweest om niet in een klep of schuif te voorzien tussen het kanaal en het Geleed.”
 
Waterwegbeheerder De Vlaamse Weg is op de hoogte van mogelijke schade bij landbouwbedrijven. “Schadedossiers kunnen dan ook ingediend worden”, klinkt het.



  Nieuwsflash
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer