Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 07 aug 2018 17:49 

Vlaanderen activeert Europese maatregelen voor boeren die lijden onder droogte


De landbouwers in Vlaanderen krijgen dit najaar al hogere voorschotten op de verschillende Europese premies om de extra kosten die ze door de aanhoudende droogte moeten maken, te betalen. Dat meldt het departement Landbouw en Visserij dinsdag.

Veel landbouwers kampen door de droogte met een tekort aan voeder voor hun vee. Op veel plaatsen waar dieren grazen, is het gras helemaal verdroogd, waardoor landbouwers hun wintervoorraad nu al moeten aanspreken. 
 
De Europese Commissie besliste vorige week al dat landbouwers uitzonderlijk hogere voorschotten op de verschillende jaarlijkse premies konden krijgen en dat ze voedergewassen mogen telen op terreinen die normaal braak moeten blijven liggen. Maar die beslissingen moesten door de lidstaten zelf geïmplementeerd worden.
 
De Vlaamse overheid zal de Europese maatregelen 'maximaal benutten', meldt het departement Landbouw en Visserij nu. 'We vermoeden dat veel veehouders meer kosten zullen moeten maken door de droogte, omdat ze extra veevoeder zullen moeten kopen', legt Bart Merckaert van Landbouw en Visserij uit. 'Nu zullen ze meer geld eerder krijgen, zodat ze die kosten kunnen maken.'
 
Concreet krijgen de landbouwers eind oktober al een voorschot van 70 procent in plaats van 50 procent op de basisbetaling en de premie voor de jonge landbouwer. Tegen eind november volgt nog een voorschot van 70 procent op de vergroeningspremie (voor landbouwers die zijn vrijgesteld van vergroeningsverplichtingen) en de zoogkoeienpremie.
 
In december wordt nog eens 25 procent van de basisbetaling, de premie voor jonge landbouwers, de vergroeningspremie en de zoogkoeienpremie uitbetaald, in plaats van 20 procent. Dat brengt het totaal van 90 naar 95 procent van de premies.
 
Hoeveel die premies bedragen, varieert afhankelijk van onder meer het aantal dieren en de oppervlakte aan landbouwgrond.
 
Daarnaast mogen de landbouwers eenmalig afwijken van de Europese beperking op het zaaien van voedergewassen zoals grassen. Ze mogen hun braakliggend land gebruiken voor de productie van veevoeder, zonder gevolgen voor hun vergroeningsverplichtingen.
 
Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) liet eind juli al weten dat ze werk maakt van de erkenning van de droogte als landbouwramp, maar de officiële procedure kan pas worden opgestart als de droogte definitief voorbij is en het KMI vaststelt dat het om een uitzonderlijk droge periode ging.



  Nieuwsflash
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer