Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 20 jul 2018 07:40 

"Erkenning droogte 2018 als landbouwramp wordt sowieso in gang gezet"


Boerensyndicaten vragen Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) om te onderzoeken of de voorwaarden vervuld zijn om de droogte van de afgelopen weken te erkennen als landbouwramp. Nu in de provincie West-Vlaanderen een captatieverbod op alle onbevaarbare waterwegen is afgekondigd, ontneemt men de land- en tuinbouwers heel wat mogelijkheden om hun gewassen te beschermen tegen de droogte”, klinkt het. Minister Schauvliege zal de procedure sowieso in gang zetten, aldus haar kabinet.

Sinds vandaag geldt voor alle onbevaarbare waterlopen in West-Vlaanderen een oppompverbod, omwille van de aanhoudende droogte. Ook in Oost-Vlaanderen liggen soortgelijke maatregelen op tafel.
 
Het “ontneemt de land- en tuinbouwers in deze provincies heel wat mogelijkheden om hun gewassen te beschermen tegen de droogte”. De organisaties vragen minister van Landbouw Schauvliege om te onderzoeken of de voorwaarden voor de erkenning van een landbouwramp vervuld zijn.
 
De minister zal die procedure sowieso in gang zetten, klinkt het op haar kabinet. “Zodra de droogte voorbij is, zal het KMI bekijken of er sprake is van een uitzonderlijke toestand.” 
 
De droogte houdt al aan sinds begin juni. In combinatie met de hoge temperaturen kunnen landbouwgewassen daaronder lijden. Het “wordt voor een aantal teelten duidelijk dat er wel degelijk schade zal zijn”. “Het wordt duidelijk dat we hier te maken hebben met een uitzonderlijke situatie”.

Uitbetalingen schade 2017
 

Minister Schauvliege meldt dat de schadevergoedingen voor de landbouwrampen van vorig jaar - naast droogte ging het toen ook om vorst - deze week worden uitbetaald aan de eerste groep landbouwers. Het gaat om een bedrag van bijna 4,9 miljoen euro voor de vorstschade, voor de droogte gaat het om iets meer dan 724.000 euro. Deze maand komen daar nog eens schadevergoedingen voor 1.068 landbouwers bij. Daarbij gaat het om 259 vorst-dossiers, goed voor een bedrag van iets meer dan 8,8 miljoen euro, en 809 droogte-dossiers voor een bedrag van bijna 7 miljoen euro.
 
In totaal werden vorig jaar 3.738 landbouwdossiers ingediend voor schade door droogte en vorst. 191 daarvan zijn intussen afgerond en betaald, voor 1.068 dossiers volgt de betaling in september en 2.479 dossiers zijn in behandeling en worden ten laatste tegen begin 2019 afgerond en uitbetaald.
 
 Landbouwers die akkoord gaan met de voorgestelde tegemoetkoming, moeten in principe niet reageren op de brief met daarin de beslissing tot schadevergoeding. De tegemoetkoming wordt automatisch uitbetaald. Wie niet akkoord gaat, kan binnen één maand na de verzending van de beslissing een herziening vragen door middel van een gemotiveerd bezwaarschrift, gestaafd met bewijsmateriaal. In afwachting van het resultaat van een nieuw onderzoek, wordt dan voorlopig geen tegemoetkoming uitbetaald.

TVOOST

 



  Nieuwsflash
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer