Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 12 jul 2018 08:21 

Weides massaal omgeploegd


‘De nieuwe regeling die de Vlaamse regering invoerde om weides te beschermen, doet het ­tegenovergestelde van wat ze beoogt: decennia oude weides worden massaal omgeploegd om er maïsakkers of aardappelvelden van te maken.

 Vlaams Parlementslid Bart Caron (Groen) slaat alarm over de evolutie van het ‘blijvend grasland’ in Vlaanderen. In 2016 werden dubbel zoveel weides omgeploegd als in 2015. In 2017 is dat aantal nog eens verdubbeld. Zo ging 10.783 hectare aan waardevol grasland verloren.
 
Volgens Caron heeft dat te maken met de nieuwe regelgeving. Het behoud van weiden is al langer een voorwaarde om Europese landbouwsteun te krijgen. Maar de regels waaraan landbouwers moeten voldoen, zijn de jongste jaren flink veranderd. Zo was elke landbouwer vroeger individueel verantwoordelijk voor het behoud van zijn grasland, maar sinds 2015 gaat het om een collectieve regeling.
 
De Vlaamse overheid verbond er zich toe dat alle landbouwers samen voldoende weiden zouden behouden om aan de Europese normen te beantwoorden. De Europese Commissie stemde daarmee in, op voorwaarde dat maximaal 5 procent van het blijvende grasland zou worden omgeploegd.
 
Modderstromen
 
In de praktijk lijkt dit te leiden tot een wedloop om als eerste weide in akkerland om te zetten. De voorbije drie jaar is meer dan tienduizend hectare aan blijvend grasland omgeploegd, blijkt uit cijfers van minister van Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V). 1.700 hectare daarvan was ecologisch waardevol grasland, bijna duizend hectare behoort tot de meest erosiegevoelige percelen, waardoor er een risico op modderstromen ontstaat.
 
Het Vlaamse departement Landbouw en Visserij stuurde begin dit jaar nog een waarschuwing de wereld in om de landbouwers tot voorzichtigheid aan te manen, maar veel effect lijkt dat niet te hebben. Toch haalt Vlaanderen nog altijd de Europese 5-procentnorm, want in 2017 is er ook 6.582 hectare aan nieuwe graslanden bijgekomen. ‘Dat komt vooral omdat de definitie van blijvend grasland is versoepeld’, zegt Bart ­Caron. ‘Ook hoogproductieve gras­akkers met een veel lagere ecologische waarde komen nu in aanmerking.’
 
Minder opslagcapaciteit
 
Caron wijst Schauvliege met de vinger. ‘Zij is niet alleen de grootste netto-ontbosser, ze kaapt ook de hoofdprijs weg in het laten verdwijnen van waardevol grasland.’ Hij vreest ook voor de gevolgen voor de strijd tegen de klimaatopwarming. Een echt blijvend grasland van tientallen jaren oud slaat evenveel CO2 op als een bos. Maar dan moet het wel de kans krijgen om onaangetast te blijven. Volgens de jongste klimaatcijfers is opslagcapaciteit van de bodem sinds 2010 gedaald met zowat 20 procent.
 
‘Deze regeling moet worden bijgestuurd’, besluit Caron. ‘Na drie jaar blijkt heel duidelijk dat het loslaten van de individuele verplichting landbouwers stimuleert om hun weides om te ploegen en om te zetten in akkers.’ Groen stelt voor om de regel opnieuw in te voeren dat elke landbouwer zijn grasland moet behouden.
 
Ook voor de landbouwers zelf is er trouwens een risico verbonden aan een te grote daling van de blijvende graslanden. Als de daling groter is dan 5 procent stelt Europa een compleet verbod in en kunnen landbouwers verplicht worden om hun land opnieuw in te zaaien met gras.
Meer over:
 



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer