Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 jul 2018 19:37 

Verkennend onderzoek rond spuitdrone in precisielandbouw


Voor het eerst is in Vlaanderen een proefvlucht uitgevoerd met een spuitdrone, een drone die gewasbeschermingsmiddelen op veldgewassen kan aanbrengen. ILVO, Noordzeedrones en Inagro werken daarbij samen in het kader van de opleiding ‘dronevliegen in de landbouw’. Noordzeedrones heeft de spuitdrone gekocht, een Chinese Agras MG1. ILVO-dronepiloten en –onderzoekers participeren in meerdere internationale onderzoeksprojecten rond precisielandbouw, waarin drones een rol kunnen spelen. Inagro is partner in projecten rond spuittechnologie.

De eerste Belgische spuitdrone is, niet toevallig, uit China gehaald door Aerobertics. De firma achter de Agras MG1 is DJI, de Chinese marktleider in commerciële drones.  Spuitdrones worden in China, maar ook in andere  landen, al volop ingezet, om bijvoorbeeld (natte) rijstvelden of wijngaarden op steile hellingen te bereiken.

Elwin Van Herck van Noordzeedrones:  “Je kan er diep mee dalen en spuiten op 150 cm boven de plant, zodat er nauwelijks drift kan ontstaan. Als piloot heb ik kunnen ervaren dat zo’n spuitdrone een hoge graad van vliegvaardigheid vereist. Het toestel weegt 23,8kg geladen. Het kan per vlucht maximaal 10 liter  sproeistof meenemen. “

ILVO heeft een vergunning die het toelaat om over de ILVO-proefvelden te vliegen, ook met de spuitdrone. Zodoende was  een veld in Oosterzele de plek waar de  eerste demovlucht plaatsvond in het kader van de gespecialiseerde opleiding drone-vliegen in de landbouw.

Jurgen Vangeyte (ILVO):  “Drones, met camera’s, maken bij ons deel uit van het onderzoek om veel plaats- en tijdspreciezer te boeren. Een belangrijk doel  van precisielandbouw is om, zelfs wanneer er grote oppervlaktes worden bewerkt, efficiënter om te springen met inputs zoals mest, water en pesticiden en om  toch betere oogsten te verkrijgen. Economische én ecologische duurzaamheid dus.”

Concreet kaderen de proeven met de spuitdrone bij ILVO in twee lopende onderzoeksprojecten:

  • het Interreg2seas project ICARES, dat aan de landbouwsector demonstreert welke toepassingen er (gaan) kunnen met dronebeelden van de teelten
  • en het nieuwe H2020 thematisch netwerk INNOSETA, waarin ILVO samen met partners uit 8 Europese landen en met een aantal Europese koepelorganisaties de modernste mogelijkheden in de (precisie-)spuittechnologie gaan ontsluiten voor de landbouwers.

Koen Mertens (ILVO): “Het is nog onzeker of spuitdrones bij ons of in de landbouwsector in Europa relevant kunnen worden  voor bepaalde toepassingen, bijvoorbeeld plaatsspecifiek spuiten en uitdagingen rond bodemcompactie. Die mogelijke meerwaarde wordt nu kritisch bekeken in het onderzoek.”

Sowieso zijn er ook wettelijke kapen te nemen i.v.m. dronegebruik in de landbouw. Een landbouwer mag pas met een drone beginnen te vliegen boven zijn landbouwvelden als hij eerst een vergunning van de FOD Mobiliteit en Vervoer op zak heeft. Een eis daarbij is dat je een getraind drone-piloot bent en je je toestel registreert. Volgens het Belgische KB RPAS 2016 mag je momenteel helemaal niet werken met een spuitdrone.

Lees meer & filmpjes:

ICAReS

-        www.icaresproject.eu

-        https://www.ilvo.vlaanderen.be/language/nl-BE/NL/Pers-en-media/Nieuwsbrief/Nieuwsoverzicht/articleType/ArticleView/articleId/4627/Drone-zkt-Piloot-Piloot-zkt-Drone-Naar-de-ontwikkeling-van-een-vraag-gestuurde-markt-voor-UAVs.aspx#.WzugbfZuJlJ

Innoseta

-        https://www.ilvo.vlaanderen.be/language/nl-BE/NL/Pers-en-media/Nieuwsbrief/Nieuwsoverzicht/articleType/ArticleView/articleId/5008/Innovatieve-spuittechnieken-voor-gewasbeschermingsmiddelen-Netwerk-INNOSETA-opgestart.aspx#.WzuYcvZuJlI

Filmpjes

-        De machine DJI AGRAS MG-1: https://www.youtube.com/watch?v=4gGMMPMm9MQ&t=3s

-        Precisielandbouw DJI AGRAS  MG-1:   https://www.youtube.com/watch?v=P2YPG8PO9JU

 



  Nieuwsflash
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer