Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 08 jun 2018 09:02 

Weerbericht lijkt almaar complexer, aanvraag erkenning algemene ramp in gang


Een mens moet dezer dagen al eens zijn woordenboek ­bovenhalen tijdens het weerbericht. Want volgens het KMI hebben we momenteel last van een “thermische ­vore die pal boven ons land ligt” en zorgt voor “grote instabiliteit”. Simpel uitgelegd: er hangt onweer in de lucht.
Chris Snick in Het Nieuwsblad.

Bestanden beschikbaar voor download:
Foto (4434.7 Kb) Spinazie (4485.9 Kb) Aardappelen (207.9 Kb)

“We proberen nochtans zuinig te zijn op die vaktermen”, zegt weerman David Dehenauw, die afgelopen winter de term “polaire vortex” lanceerde. “Maar af en toe sluipt er dus toch weleens eentje in het weerbericht. Zoals nu dus.”
 
“Het hangt eigenlijk wat af van wie het weerbericht opstelt”, zegt Tom Elegeert van het KMI. “De ene gebruikt al liever eens de meteorologische term. Omdat het soms ook correcter is. Niet elke zware regenbui is bijvoorbeeld een ­“microburst” of wolkbreuk. Maar het is dus niet dat er een plan achter zit om de Vlaming bewust die woordenschat aan te leren. We beseffen dat het ook wel verstaanbaar moet zijn. Want hoe je het ook draait of keert, eigenlijk willen de mensen vooral weten of de zon zal schijnen of dat het zal regenen.”
 
Wat is het?
 
Ook vandaag zal het dus van dat laatste zijn. Met dank aan die vreemde vore. “Het woord vore verwijst naar de wind die op een plek uit verschillende richtingen samenkomt”, zegt weerman Frank Deboosere. “Thermisch verwijst dan weer naar een verschil in temperatuur.” Waarom het voor onweer zorgt? “Op die plaats botst de wind, die gaat de hoogte in en komt terecht in een koudere omgeving waar het teveel aan waterdamp eruit moet. Op die manier krijg je zware regenval.”
 
“Het is eigenlijk iets wat zich wel vaker boven ons land afspeelt”, zegt De­henauw. “Typisch voor zomeronweer. Het ontstaat meestal boven Frankrijk, waar een frisse zeebries op warmere lucht uit het binnenland botst. Met de zuidenwind komt die dan tot hier. Qua onweer is het vergelijkbaar met wat we de voorbije weken meemaakten: weinig wind, maar lokaal veel regen of hagel. Die onweders ontstonden toen omdat het op bepaalde plekken zeer vochtig was, nu dus door de thermische vore.”

Landbouw

De neerslag gedurende de periode 21 mei tot en met 1 juni kenmerkte zich inderdaad door (zeer) grote hoeveelheidsverschillen, dan wel verspreid over het land en met grote variaties op amper een paar kilometer van elkaar.

Dit baart de landbouwers in de getroffen gebieden zorgen. "We krijgen meldingen binnen van aardappelen, ajuinen, wortelen, spinazie en een aantal voorjaarsgewassen die letterlijk verzopen zijn", zegt Sofie Busschaert (expertise bureau ATP Consulting). "Een absolute ramp voor die mensen". (Cfr. foto's)

Intussen worden door het Rampenfonds alle gegevens verzameld van VMM en het KMI, om samen met de meldingen vanuit de gemeenten binnen de twee maanden te kunnen nagaan welke gemeenten in aanmerking komen voor een erkenning van een algemene  ramp.

Het is raadzaam nu alle beeldmateriaal te verzamelen en de getroffen percelen met de nodige expertise aan te pakken, zodat bij de definitieve erkenning het schadedossier onmiddellijk kan opgemaakt en ingediend worden en de passende vergoeding naderhand kan uitbetaald worden.

Nog wat weerkundige woordenschat

● Bomcycloon: Veroorzaakte met de jaarwisseling vriestemperaturen en sneeuwstormen aan de oostkust van de Verenigde Staten. David Dehenauw legde toen uit dat het om een “explosieve cyclogenese” ging. “Een lagedrukgebied waarvan de luchtdruk zo snel daalde dat er een krachtig windveld met orkaanwinden ontstond.”

● Divergent eddy: Vorige maand hing boven Antwerpen een zeldzame wolk die eruitzag als een tornado, terwijl er amper wind was. “Een divergent eddy”, aldus Jill Peeters. Een eddy is een werveling of kronkeling, ­divergentie is dan weer een moeilijk woord voor lucht die plots naar beneden zakt.

● Polaire vortex: Een lagedrukgebied dat zich op 30 km boven de Noordpool bevindt, maar in februari ijskoude lucht tot in onze contreien bracht.

● Cumulonimbus arcus: Een zeldzame, lage cilindervormige wolk die vorige week nog gespot werd in de buurt van De Panne en gelinkt wordt aan onweersbuien.

● Valwind: Vorige zomer zorgde een valwind voor een grote ravage in Gingelom. Frank Deboosere legde toen uit dat het om lucht ging die met grote snelheid naar beneden valt. “Omdat die valwind wordt tegengehouden door de bodem, spreidt hij zich uit met snelheden van 120 km per uur en meer.”

 



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer