Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 01 jun 2018 10:00 

220 miljoen euro verlies aan Europese landbouwsteun door Brexit


De boeren dreigen het kind van de Brexit-rekening te worden. In het nieuwe Europese meerjaren­budget moeten ze het met 43 miljard euro minder subsidies doen. “De lidstaten willen niet meer ­bijdragen, en ze schuiven de factuur door naar de boeren”, zegt Europarlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V).
Het Nieuwsblad.

De Europese Commissie presenteert vandaag haar plannen voor een nieuw landbouwbeleid na 2020. Volgens het voorstel, dat De Standaard kon inkijken, gaat er tussen 2021 en 2027 286,2 miljard euro naar directe inkomenssteun voor de boeren, tegenover 308,7 miljard in de huidige meerjarenbegroting. De pot voor plattelandsontwikkeling zou verminderen van 99,6 naar 78,8 miljard euro. Samengeteld komt dat neer op een daling met 43 miljard euro. Voor België zou dat een daling met 220 miljoen euro impliceren. Een serieuze aderlating.
 
De besparing is een gevolg van de Brexit en extra middelen die nodig zijn voor nieuwe prioriteiten zoals migratie, defensie en veiligheid. “Ik blijf me zorgen maken over de leefbaarheid van onze landbouw”, zegt Europarlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V). “Men schuift de Brexit-factuur door naar de boeren omdat de lidstaten niet meer willen bijdragen. Met dit voorstel zal de precaire economische situatie van onze landbouwers niet verbeteren.”
 
De besparing moet deels komen van de invoering van een bovengrens voor de inkomenssteun. In Vlaanderen ligt die nu op 150.000 euro. Dat bedrag zal dalen tot 100.000 euro. “Meer kleine boeren zouden zo aanspraak kunnen maken op een groter stuk van de taart”, zegt Sander Loones (N-VA). “Tachtig procent van de Europese inkomenssteun gaat nu naar slechts 20 procent van de Europese landbouwers.” Positief voor de kleinere bedrijven is ook dat er een herverdelingsmechanisme wordt ingevoerd dat in hun voordeel speelt. “Toch bevat dit voorstel nog onvoldoende garanties dat de kleine en middelgrote boeren beter geholpen zullen worden”, aldus Vandenkendelaere.
 
De Groenen in het Europees Parlement noemen de vermindering van de middelen voor plattelandsontwikkeling nu al “schandelijk” en voorspellen ernstige schade voor de rurale economie. Ook omdat de strikte koppeling van een deel van de inkomenssteun aan vergroeningsmaatregelen, wegvalt. Dat wordt wel gecompenseerd door een systeem met administratieve straffen, maar dat moeten de lidstaten zelf op poten zetten.
 
Het voorstel van de Commissie wacht nog wel een lange onderhandelingsronde met het Europees Parlement en de lidstaten. Het wordt niet simpel om alles af te ronden voor de Europese verkiezingen van volgend jaar, zoals Europees commissaris voor Landbouw Phil ­Hogan hoopt.



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer