Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 17 mei 2018 15:54 

‘Farm to community’


Het Leaderproject Natuur-Lijk Inclusief Ondernemen zoekt naar een alternatief voor de huidige voedselvoorziening in plattelandsgemeente(n) in het Meetjesland.
Het systeem waarbij de individuele landbouwer zijn eigen korte keten uitbouwt, heeft immers heel wat beperkingen zowel administratief, financieel als logistiek.

Het project wil daarom inzetten op bruggen tussen landbouwer, burger, overheid, natuur en non-profit als noodzakelijk bindmiddel voor een gemeenschapsgedragen landbouw.

Boeren van plant tot klant?
Natuur-Lijk inclusief Ondernemen zoekt naar landbouwers en groene ondernemers die bewust willen inzetten op produceren voor de lokale markt en die de primaire productie willen koppelen aan verwerking ervan tot vermarktbare producten. In deze eerste fase worden de mogelijkheden voor alternatieve graanketens onderzocht.
Geen graan dus voor dierenvoeding, maar misschien wel voor bestemming in granenkoffie, glutenvrij bakmeel, ontbijtgranen, …?
‘Gemakkelijker gezegd dan gedaan’ klinkt het wellicht maar gelukkig is er SOS De Landbouwcouveuse: een lerend netwerk waarin groene ondernemers samen al doende zoeken naar oplossingen voor knelpunten die zij ondervinden bij het vermarkten van hun primaire productie.
Het delen van kennis en ervaring rond rond telen, verwerken en vermarkten van bijzondere gewassen en rassen, zoals eenkoorn, boekweit, huttentut, amaranth, ... .staan hierin centraal en dit met het oog op innovatieve productontwikkeling.
De Landbouwcouveuse levert de deelnemers niet alleen nieuwe kennis over specifieke teelten, de verwerking en de marktkansen voor oude gewassen; we mikken ook op nieuwe contacten in de keten en nieuwe productontwikkeling.

Kick-off bijeenkomst ‘Alternatieve Graanketens’
Kies je als groene ondernemer bewust voor verwerking van uw primaire productie en lokale vermarkting, dan kan je alvast inspiratie opdoen tijdens een kick-off bijeenkomst in het teken van ‘Alternatieve Graanketens’. De bijeenkomst vindt plaats op 6 juni om 19u30 bij Netelvuur te Oostwinkel (Zomergem). Joos Latré en Isabelle Dierikx  - die beiden vanuit HOGent betrokken zijn bij het onderzoeksproject ‘Altergrain’ - geven er een lezing over de teelt en het vermarkten van alternatieve granen en pseudogranen. Daarna is er een rondleiding langs de proefvelden en verwerkingsruimtes van Netelvuur en aansluitend een netwerkmoment.

Natuur-Lijk Inclusief?
Onder het moto  ‘farm tot community’ wordt binnen het project o.a. ingezet op 3 niveaus: landbouwproductie gericht op menselijke én lokale consumptie, een door de gemeenschap gedragen (deel)winkel en een deelkeuken als ontmoetingsplek.
“In concreto dromen we van een gedeelde ruimte – niet digitaal, maar in het echt - waarin producenten en consumenten de handen in elkaar slaan voor productie, distributie en marketing van lokale producten, maar waarin ook andere gedeelde noden aan bod komen: ontmoeting, creativiteit, zorg, natuurbeleving, toerisme,….” Aldus Christel Van Vooren van de cvba-so Aarde-nd-werk.

Samenwerking met Jong & Geweldig
Voor de organisatie van de kick-off bijeenkomst op 6 juni werkt het project samen met het Leaderproject ‘Jong & Geweldig: denken en doen’. Met dit project wil het Plattelandscentrum innovatie bij jonge en startende rurale ondernemers bewerkstelligen. Creatieve ondernemers met een hart voor de agrarische sector gaan in een innovatie lab samen met experten aan de slag. Ze krijgen hierbij begeleiding van ervaren ‘peters’ en ‘meters’. Belangrijk is dat de deelnemers bereid zijn om samen te werken met collega’s en experten en dat zij actief aan de slag willen gaan met de ideeën en oplossingen die uit het project naar voor komen.

Wil je deel uitmaken van onze ‘zwerm’? Neem dan contact op met Christel Van Vooren via info@netelvuur.be
Inschrijven voor de kick-offbijeenkomst vóór 3 juni via info@netelvuur.be



  Nieuwsflash
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer