Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 09 mei 2018 12:52 

De Boer op met Bart E4 - Waar is het gezond verstand?


We herdenken vandaag het moment waarop Robert Schuman in 1950 zijn droom uitsprak om twee strategisch zeer belangrijke basisproducten (steenkool en staal) onder gezamenlijk beheer te plaatsen. Het werd de grondslag van het verenigde Europa zoals we het vandaag kennen. Tien jaar later (in 1960) tekende Sicco Mansholt de krijtlijnen uit voor een gemeenschappelijk landbouwbeleid. Op dit moment is Europa bezig dat landbouwbeleid te herschrijven.

Bart Staes (Groen Europarlementslid) wil zijn steentje bijdragen en zoekt inspiratie bij actieve boeren: “Ik stel vast dat de slinger van de voedselproductie vandaag is doorgeslagen. Industriële productie in monoculturen met veel pesticiden en kunstmest is nefast voor de planeet en voor de autonomie van de boeren. En als we het laatste voorstel van de Commissie lezen dan zien we dat ook het luik ‘gemeenschappelijk beleid’ wordt uitgehold.”

Beluister de podcast met Luc Hollands, een biologische melkveehouder uit de Voerstreek die zich ernstige vragen stelt bij het huidige productiemodel: “Europa moet nadenken over hoe het zijn landbouw wil organiseren. Grote hoeveelheden soja invoeren om hier massaal vlees te kweken dat dan weer met tonnen wordt uitgevoerd is redelijk onzinnig eigenlijk. Wie wordt daar beter van?”

Hollands heeft ook een tip voor de landbouwcommissaris: “De vlees- en melkproductie verbinden aan het gras, dat Europa daar subsidies voor geeft in plaats van aan maïs. Gras is een heel goede cultuur. En plafonneer de subsidies per actieve boer.”

Het plafonneren van de landbouwsubsidies is een voorstel dat Groen al eerder deed. Met de besparing zouden we de transitie naar meer agro-ecologie kunnen financieren en investeren in jonge landbouwers. Het volgende voorstel spreekt van een plafonnering van €60.000, dat zou 10 miljard euro kunnen opleveren die anders kan aangewend worden.

Staes: “Wat me in het nieuwe voorstel ook zorgen baart is de verdoken renationalisering, de Commissie wil gezamenlijke doelen stellen maar geen normen opleggen, dat zouden de lidstaten zelf mogen invullen. De negatieve effecten van ons huidige productiemodel zijn niet langer bij te sturen op lidstaatniveau, dus pleiten we met Groen absoluut voor een Europese aanpak die de kern van het probleem aanpakt: het ondersteunen van de boerende boeren en boerinnen en niet de industrie. Onze voedselproductie mag niet in handen vallen van enkele grote bedrijven.”

Klik hier om de podcast met Luc Hollands te beluisteren.

Klik hier voor een overzicht van alle podcasts uit de reeks 'De boer op met Bart'.



  Nieuwsflash
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer