Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 26 apr 2018 18:48 

Gelekt voorstel voor nieuw GLB zal niet leiden tot meer vergroening


De huidige architectuur van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) moet grondig gewijzigd worden willen we het hoofd bieden aan de immer toenemende klimaatverandering en milieudegradatie.

En hoewel de natuur één van de belangrijkste productiemiddelen is van de boer, lijken sommige landbouwers daar vandaag niet wakker van te liggen. Ook de Europese Commissie niet. Net gisteren lekte het eerste voorstel voor een nieuw GLB uit. De vergroeningsmaatregelen worden er vervangen door een zogenaamd 'eco-schema' dat boeren meer subsidies verleent als ze meer doen voor het milieu, maar Groen Europarlementslid Bart Staes is niet overtuigd dat dit tot de noodzakelijke transitie zal leiden: “Ons landbouw- en voedselbeleid zal pas effectief en duurzaam zijn als het principe “publieke middelen voor publieke diensten” primeert, en dat is verre van het geval met dit nieuwe voorstel. Het eco-schema is niet eens verplicht, maar vrijwillig. Ik zie bovendien niet hoe de nationale autoriteiten zullen toezien op de uitvoering en handhaving ervan."

In de reeks De Boer op met Bart, wordt nochtans duidelijk dat milieuvriendelijk boeren kan. Staes: “Een goede water- en luchtkwaliteit, een zorgvuldige organische bemesting, het bevorderen van biodiversiteit op het landbouwbedrijf, zorgen voor gezonde en stabiele bodems, het optimaliseren van de gewasrotatie en het realiseren van boslandbouwsystemen, het bewaren van genetische diversiteit, het beschermen van esthetische landschappen.... Het zijn slechts enkele elementen die bioboer Jos De Clercq van de Natlandhoeve beschrijft in hoe hij werkt met het natuurlijk kapitaal. “

De Clercq reageert lakoniek op de vaststelling van de Europese Rekenkamer dat de hele vergroeningsoperatie van het vorige GLB mislukt is en dat slechts 5% van alle begunstigden hun bedrijfsvoering zijn gaan vergroenen. “In de biolandbouw is men daarvan vrijgesteld aangezien de bioboer van nature uit met vergroening bezig is. Hij doet vaak zelfs veel meer dan gevraagd wordt of gedaan wordt door een gangbaar bedrijf dat verplicht wordt te vergroenen. Dus het kan echt wel, ook al zijn we er niet toe verplicht.”

Staes vindt dat de toekomstige hervorming van het GLB moet toewerken naar publiek geld voor publieke goederen/diensten en maatregelen moet nemen die de transitie naar agro-ecologie stimuleren.



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer