Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 24 apr 2018 11:44 

Vermijd voedselverspilling ... doe mee aan 'restjes rapen'


Bij restjes rapen of gleanen verzamelen vrijwilligers groenten of fruit die landbouwers in het Meetjesland niet konden oogsten.
Zo red je een deel van de oogst dat normaal verloren zou gaan.

Bovendien toon je hen de schoonheid en technische aspecten van je stiel. De vrijwilligers wonen in de buurt of zijn afkomstig uit een stedelijke omgeving, en steken heel wat op van een dag op jouw bedrijf.
Samen met de landbouwers wordt beslist waar de oogst terecht komt: bij de restjesrapers tegen een vergoeding, bij kwetsbare groepen via een sociale organisatie of bij een vereniging als fondsenwerving (waarbij een deel van de opbrengst naar de landbouwer gaat).
 
Oogst je een gedeelte van je oogst niet door tijdsgebrek? Of omdat de groenten en fruit niet aan de kwaliteitseisen voldoen?
Is de marktprijs te laag om de arbeid van het oogsten te betalen? Volgens het rapport van Vlaams Ketenplatform Voedselverlies (2017) ontstaan in de tuin- en akkerbouw in totaal 308.586 ton voedselverliezen per jaar in Vlaanderen. Met dit voedsel kunnen we bijna 500 zwembaden vullen. Deze voedselverliezen vinden vaak nog een bestemming als veevoeder, biobrandstof of materialen zoals bodemverbeteraars. Preventie van de voedselverliezen is echter het belangrijkst: voedselverlies voorkomen aan de bron of de overschotten gebruiken voor menselijke voeding. Via restjesrapen krijgen je producten alsnog de meest waardevolle bestemming!
 
Doe je mee?
Ben je een landbouwer in het Meetjesland en kon je niet alles oogsten? Geef aan ons door op welke dag en tijdstip de vrijwilligers restjes mogen rapen. Wij regelen de communicatie en het transport. We stellen ook een afsprakennota tussen de landbouwer en restjesrapers op, zodat we zeker kunnen voldoen aan jouw specifieke vragen of bezorgdheden, zoals o.a. de bestemming van de oogst, voedselveiligheid en de vrijwilligersverzekering.
 
Contact
Restjesredders Meetjesland, www.restjesredders.be



  Nieuwsflash
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer