Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 23 apr 2018 17:38 

Ook nachtzwaluwen maken gebruik van perceelsranden onder beheerovereenkomst met VLM


In de buurt van het militair domein van Meeuwen-Gruitrode worden regelmatig jagende nachtzwaluwen waargenomen boven perceelsranden onder beheerovereenkomst met VLM.

  In Meeuwen-Gruitrode worden in de nabijheid van het militair domein regelmatig jagende nachtzwaluwen opgemerkt boven perceelsranden onder beheerovereenkomst met de VLM. Een interessante waarneming want de nachtzwaluw is een soort die zijn vaste stek heeft in heidegebieden en die intensieve landbouwgebieden mijdt.

Nachtzwaluwen zijn grondbroedende trekvogels die slechts enkele maanden per jaar in onze contreien aanwezig zijn. Tussen april en augustus komen ze naar de Kempense zandgronden om er in heidegebieden te broeden.

Al sinds 2009 voert de UHasselt, samen met verschillende partners, intensief onderzoek naar de leefgewoonten van de nachtzwaluwen in Limburg (o.a. Nationaal Park Hoge Kempen, Bosland en Duinengordel). Elk jaar opnieuw plaatsen ze daarvoor een radiozenders en GPS-loggers op nachtzwaluwen om hen ‘s nachts en overdag te volgen.

Uit het onderzoek blijkt dat de nachtzwaluwen hun ruimtegebruik niet beperken tot de onmiddellijke omgeving van hun nest of zangposten – in dit geval het militair domein van Meeuwen-Gruitrode. Opvallend is dat de vogels gebruikmaken van de omliggende extensieve landbouwpercelen om voedsel te zoeken. Dat gedrag wordt momenteel bij de meeste Limburgse nachtzwaluwen waargenomen.

Dat de perceelsranden voor vogels een interessant jachtgebied vormen, hoeft niet te verbazen. Er komen meer insecten voor dan op de ernaast gelegen intensief bewerkte landbouwpercelen. Zij zijn een ideaal hapje voor vogels – en dus niet alleen voor vogelsoorten die we normaal verwachten in landbouwgebied.

Meer informatie over de beheerovereenkomst perceelsranden en onze andere beheerovereenkomsten vindt u op onze webpagina over de beheerovereenkomsten.

Met dank aan onderzoeker Ruben Evens van de UHasselt voor de waarnemingen, bedrijfsplanner Gert Peeters en de landbouwers met een beheerovereenkomst!



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer