Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 21 mrt 2018 08:11 

De Tiense Suikerraffinaderij lanceert biologische bietsuiker


De vraag naar producten uit de biologische landbouw neemt gestaag toe. De vraag naar biologische suiker is geen uitzondering. Parallel hiermee neemt ook de oppervlakte percelen in biologische landbouw in onze bevoorradingszone voortdurend toe. Alle lichten staan dus op groen voor de Tiense Suikerraffinaderij om deze evolutie te omarmen en om, op vraag van klanten en landbouwers, een "bio"-sector te ontwikkelen.

2018, het jaar van de veldproeven Dankzij de ervaring van haar zusterbedrijven uit de Südzucker-groep, die al enkele jaren biologische bieten telen in Duitsland en Oostenrijk, zal de Tiense Suikerraffinaderij snel de teelt van biologische bieten kunnen lanceren. De technische kennis is aanwezig, maar het vereist natuurlijk aanpassingen die overeenkomen met de realiteit van onze landbouw, en dat is de reden waarom het jaar 2018 een jaar van veldproeven zal zijn. Ons onderzoeksteam zal daarom deze proeven uitvoeren om landbouwers te adviseren en te begeleiden in deze nieuwe productiewijze. Onze communicatiekoepel (Mont-Blanc) zal ook het middel zijn om met onze bietentelers te communiceren en om de landbouwtechnieken uit de biologische teelt te promoten.

2019, het jaar van de opstart De eerste contracten voor biologische suikerbieten zullen worden afgesloten in 2019 en de eerste biologische bieten zullen geteeld worden bij onze partner-planters. Het begin van een lang en mooi avontuur dat een succes zal worden dankzij de goede samenwerking en de uitwisseling van ervaringen tussen onze planters en ons onderzoeksteam.
Kansen voor producten en bijproducten Tijdens het suikerwinningsproces produceren we een bijproduct, bietenpulp genaamd, dat een uitstekend veevoeder is en dat door veetelers zeer gewaardeerd wordt. Met het verwerken van biologische bieten zullen we ook veevoer kunnen aanbieden voor het telen van biologische vee. Dit is ook een bijdrage die aan de vraag naar lokaal en biologisch voedsel voldoet . De Südzucker-groep, waaronder de Tiense Suikerraffinaderij, is altijd een pionier geweest in het bieden van nieuwe kansen aan Belgische landbouwers (BioWanze, Beneo-Orafti). De Südzucker-groep zal het niet nalaten om de uitdaging van de biologische landbouw in België aan te gaan en om de duurzame ontwikkeling van haar activiteiten in samenwerking met Belgische landbouwers voort te zetten.



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer