Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 jan 2018 12:39 

120.000 ton maïsstro voor de bio-economie’


Vlaanderen produceert elk jaar zo’n 400.000 ton maïsstro. Dit blijft doorgaans op het veld liggen en wordt ingeploegd. Zo draagt het bij aan de organische koolstof in de bodem. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer één derde van het maïsstro geoogst zou kunnen worden, zonder dat het peil van de bodemorganische stof in maïsakkers te laag wordt.

Hiermee komt een goeie 120.000 ton maïsstro dus vrij als biomassa en kan dit als grondstof worden gebruikt in de bio-economie.

Volgens ILVO-UGent-onderzoekster Anouk Mertens is een waardeketen voor Vlaams maïsstro in de bio-economie een haalbare kaart, ondanks het onstabiele aanbod. Mogelijke toepassingen zijn onder andere input voor biogasinstallaties, en de productie van cellulosesuikers en bio-ethanol.

Waardeketen
Om dit te realiseren moet er een waardeketen worden ontwikkeld die de productie, oogst, transport en verwerking van maïsstro organiseert. Een eventuele uitbouw van de keten zal wel focus, flexibiliteit, organisatie en gerichte financiering vergen. Volgens Mertens, die in december promoveerde met haar onderzoek Challenges for local maize value chains in the biobased economy, kan een waardeketen rond Vlaams maïsstro een voorbeeld nemen aan een Canadees initiatief van landbouwers en verwerkers in Ontario. In samenwerkingsverband produceren zij suikers uit maïs- en tarwestro.

Regelmatig overleg
In Vlaanderen is er al heel wat onderzoek gedaan naar de mogelijke toepasbaarheid van maïsstro. De onderzoeksresultaten kunnen nu een basis vormen voor overleg met de landbouwers, loonwerkers, verwerkende industrie, landbouworganisaties en beleidsmakers. „Garantie op succes is er uiteraard niet, maar regelmatig overleg tussen alle betrokken actoren kan de motor vormen van een nieuwe waardeketen voor maïsstro in Vlaanderen”, aldus Anouk Mertens.



  Nieuwsflash
 
Werking van het team van gemachtigde faunabeheerders Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer