Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 jan 2018 12:39 

120.000 ton maïsstro voor de bio-economie’


Vlaanderen produceert elk jaar zo’n 400.000 ton maïsstro. Dit blijft doorgaans op het veld liggen en wordt ingeploegd. Zo draagt het bij aan de organische koolstof in de bodem. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer één derde van het maïsstro geoogst zou kunnen worden, zonder dat het peil van de bodemorganische stof in maïsakkers te laag wordt.

Hiermee komt een goeie 120.000 ton maïsstro dus vrij als biomassa en kan dit als grondstof worden gebruikt in de bio-economie.

Volgens ILVO-UGent-onderzoekster Anouk Mertens is een waardeketen voor Vlaams maïsstro in de bio-economie een haalbare kaart, ondanks het onstabiele aanbod. Mogelijke toepassingen zijn onder andere input voor biogasinstallaties, en de productie van cellulosesuikers en bio-ethanol.

Waardeketen
Om dit te realiseren moet er een waardeketen worden ontwikkeld die de productie, oogst, transport en verwerking van maïsstro organiseert. Een eventuele uitbouw van de keten zal wel focus, flexibiliteit, organisatie en gerichte financiering vergen. Volgens Mertens, die in december promoveerde met haar onderzoek Challenges for local maize value chains in the biobased economy, kan een waardeketen rond Vlaams maïsstro een voorbeeld nemen aan een Canadees initiatief van landbouwers en verwerkers in Ontario. In samenwerkingsverband produceren zij suikers uit maïs- en tarwestro.

Regelmatig overleg
In Vlaanderen is er al heel wat onderzoek gedaan naar de mogelijke toepasbaarheid van maïsstro. De onderzoeksresultaten kunnen nu een basis vormen voor overleg met de landbouwers, loonwerkers, verwerkende industrie, landbouworganisaties en beleidsmakers. „Garantie op succes is er uiteraard niet, maar regelmatig overleg tussen alle betrokken actoren kan de motor vormen van een nieuwe waardeketen voor maïsstro in Vlaanderen”, aldus Anouk Mertens.



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer