Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 03 jan 2018 15:43 

Ferm, een nieuwe landbouwgeneratie


In het voorjaar 2018 starten Sander Van Nieuwenhove en Veerle Huybrechts met ‘Ferm’, een biologische boerderij in Hombeek, op de rand van Mechelen. Ze behoren tot een nieuwe generatie boeren die de verkoop van hun producten zelf in handen nemen en hierdoor een rendabel landbouwbedrijf kunnen uitbaten.

Bestanden beschikbaar voor download:
Foto (141.8 Kb)

Van het veld willen ze verse groenten, kruiden en bloemen verdelen in en rond Mechelen en Antwerpen. Ze zullen hun producten aanbieden in pakketten, op markten en aan horeca. Nieuw is hun concept eigenlijk niet, voor de komst van de veilingen werd alles lokaal verdeeld. Nu is landbouw gericht op verkoop in bulk, daardoor zien we vooral monoculturen. De prijzen worden bepaald door de groothandels, waardoor boeren vaak niet genoeg voor hun product en hun arbeid worden vergoed. Zo worden ze afhankelijk van subsidies om hun bedrijf recht te houden.

Ferm wil niet afhankelijk zijn van subsidies en zal daarom zelf de verkoop op zich nemen. Hierdoor blijft het aantal kilometers die de producten afleggen beperkt en zijn de producten nog kraakvers bij levering. Rechtsreekse verkoop versterkt de lokale economie. Bovendien komt de consument vaker in contact met de producent van zijn voedsel en weet hij waar en in welke omstandigheden dit werd geproduceerd.
Ferm wil een uitgebreid gamma aan verse producten bieden, met aandacht voor vergeten en bijzondere groenten, aromatische kruiden en eetbare bloemen. Daarnaast zal Ferm ook voor enkele bloemenwinkels biologische snijbloemen kweken. In de snijbloementeelt is er nog maar weinig biologisch aanbod, nochtans is het een product waar vaak nog ongereguleerd pesticiden en fungiciden bij gebruikt worden.

Sander en Veerle deden beide al ervaring op tijdens hun opleiding biologische landbouw, waar ze elkaar leerden kennen. Nadien startte Veerle met bloemen-en kruidenteelt voor haar bedrijf Juffer, nabij Antwerpen. Sander richtte mee ‘t Middenveld op in Hombeek, daar kunnen mensen zelf hun groenten plukken en meteen afrekenen.

Omdat kleinschalige landbouwbedrijven niet in aanmerking komen voor subsidies, is het niet zo gemakkelijk om voldoende startkapitaal te verzamelen. In totaal is er € 200.000 nodig voor de aankoop van de grond, machines, serres en materiaal. Het grootste deel van het kapitaal wisten de ondernemers reeds op te halen uit eigen middelen en particuliere leningen. Ze zijn nu nog op zoek naar € 45.000 extra financiering.

Via hun website www.fermbio.be roepen ze op om te steunen met crowdfunding of winwinleningen. De crowdfunding mikt vooral op sympathisanten die het project graag mee van de grond willen krijgen door een kleine donatie. Voor de schenkers zijn leuke beloningen voorzien. Met de winwin-leningen willen ze investeerders aantrekken die hun geld willen beleggen in een duurzaam toekomstgericht project. Het is een officiële lening die meer opbrengt dan een spaarboekje en een interessant belastingsvoordeel van 2.5 % oplevert. Voor de geïnteresseerden organiseren ze op 22 januari een info-avond over de winwin-leningen in het Viavia-café in Mechelen (19u30, Zandpoortvest 50).

De landbouwers willen vermijden om geld te lenen bij de banken, omdat die er een andere visie op na houden en vaak investeren in onethische projecten. Ze hopen het beoogde bedrag op te halen via hun eigen campagne. Dat zou meteen eeen mooi startschot zijn van een nieuw landbouwproject, ondersteund door de gemeescha



  Nieuwsflash
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Agristo nv: opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Webinars en studiedagen Landbouw&VisserijLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer