Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 03 jan 2018 12:35 

'Vraag naar aardappelen zal blijven toenemen'


De vraag naar aardappelen en aardappelproducten blijft volgens Ghislain Pelletier, onderdirecteur van McCain Foods, de komende decennia toenemen. Vooral in ontwikkelingslanden verwacht Pelletier een stijging van de consumptie. China en India werken ondertussen hard aan professionalisering van de aardappelteelt en de -verwerking.

Tijdens een bijeenkomst van de Prince Edward Island (PEI) Potato Board hield Pelletier een presentatie over de toekomst van de aardappelsector. Pelletier is al zijn hele leven actief in de aardappelwereld en werkt sinds 1991 voor McCain. Momenteel is hij onderdirecteur van de tak 'global agronomy', waaronder de R&D van het bedrijf valt.

Met zijn presentatie schetst hij een beeld van de wereldwijde aardappelverwerking. De eerste 2 decennia van de eenentwintigste eeuw tonen vooral een uitbreiding van de technologische vooruitgang, waar in de jaren ‘60 en ‘70 mee is begonnen.

Aangezien de aardappel een zeer productief gewas is en een hogere voedingswaarde heeft dan rijst, verwacht de McCain-man dat de vraag vanuit ontwikkelingslanden toeneemt. "De wereldwijde aardappelconsumptie stijgt, maar ook het marktaandeel van de verwerkers staat te veranderen."

Volgens de onderdirecteur worden China en India grote spelers binnen de industrie. Deze landen zullen hun hun productiviteit en kwaliteit in de komend jaren enorm vergroten. "De teelt van aardappelen verbetert, mede door beter pootgoed en meer mechanisatie. Nieuwe technieken blijven komen, zoals nieuwe veredelingstechnieken", denkt Pelletier. "Hoeveel impact dit heeft op de sector, hangt af van de acceptatie door de consument en teler. In de komende 10 tot 15 jaar verandert de techniek significant."

Ook de consument speelt een rol in het verhaal. Zij willen weten hoe hun voedsel wordt geproduceerd. "We moeten proactief zijn in het communiceren van onze successen naar de buitenwereld en daarvoor samenwerken met de voedselindustrie."

Daarbij is ook klimaatverandering een belangrijk thema voor de aardappelteelt. Pelletier ziet het behouden van een goede bodemstructuur als belangrijkste punt voor akkerbouwers. Daarnaast moet met de rassenkeuze rekening worden gehouden met het klimaat. Tot slot noemde hij het gebruik van meer groene gewasbeschermingsmiddelen om bij te blijven. "Anders verliezen we ons marktaandeel."



  Nieuwsflash
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer