Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 27 dec 2017 20:03 

Aanvraag nieuwe fosfaatklasse vanaf 1 januari 2018 vóór staalname en via Mestbankloket


Op 1 januari 2018 verandert de werkwijze om een nieuwe fosfaatklasse aan te vragen bij de VLM. Volgens de nieuwe regeling moeten landbouwers hun aanvraag indienen voordat de bodemanalyse gebeurt. Die aanvraag moet bovendien online ingediend worden via een nieuwe toepassing op het Mestbankloket: de StaalName-applicatie, kortweg ‘SNapp’.

Hoe verloopt een aanvraag via SNapp?


1.    Via het Mestbankloket, ga je naar de rubriek SNapp. Duid daar de percelen aan waarvoor je een nieuwe fosfaatklasse wil aanvragen.  Tegelijk kies je een erkend laboratorium om de percelen te bemonsteren.

2.    Via SNapp wordt de aanvraag automatisch doorgestuurd naar het laboratorium dat je hebt gekozen. Je hoeft hiervoor niets te ondernemen.

3.    Na de bemonstering bezorgt het laboratorium de resultaten automatisch aan de Mestbank en kan je de resultaten en de klassetoewijzing van de aangeduide percelen raadplegen in SNapp.

Je hoeft dus geen aanvraagformulier, analyseverslagen en luchtfoto’s meer op te sturen naar de Mestbank. Op verschillende momenten tijdens het jaar, zal de Mestbank de resultaten in SNapp verwerken en de P-klasse toekennen. Dan wordt ook de eventuele financiële vergoeding uitbetaald. Als een aanvraag verwerkt wordt in het jaar x, gaat de klassewijziging in op 1 januari van het jaar x+1.

Wat met bodemstalen genomen vóór 1 januari 2018?

De bodemanalyses van die bodemstalen (maximaal 5 jaar oud) kan je nog indienen via het vroegere formulier ‘Aanvraag van een nieuwe fosfaatklasse en een financiële tegemoetkoming voor de bodemanalyse’, dat op de VLM-website te vinden is. Bij dat formulier, moet je het verslag van de bodemanalyse toevoegen en ook een kopie van de luchtfoto (van de verzamelaanvraag van het jaar van staalname) waarop het perceel aangeduid wordt.

De klassetoewijzingen en de eventuele financiële tegemoetkomingen voor bodemanalyses die ingediend worden via de papieren aanvraagformulieren, gebeuren niet meer tussentijds, maar allemaal samen op het einde van het jaar.

Volmacht voor gebruik van SNapp

Wil je de aanvragen in SNapp door iemand anders laten doen, dan kan je op het Mestbankloket een volmacht verlenen aan een volmachthouder. Daarvoor is onder de rubriek Volmachten, een aparte volmacht voor SNapp aangemaakt.

Als je al een volmacht ‘Aanvragen’ hebt verleend aan een volmachthouder, dan heeft de Mestbank de volmacht ‘SNapp’ automatisch ook toegekend aan die volmachthouder. Dat wil zeggen dat de volmachthouder die voor jou een derogatieaanvraag of een aanvraag voor de vrijstelling focusbedrijf mag doen, ook de aanvragen voor een nieuwe fosfaatklasse in SNapp mag doen. Als je dat niet wil, dan kan je op het Mestbankloket de volmacht voor SNapp wijzigen.

Meer informatie over de nieuwe werkwijze en het gebruik van SNapp is te vinden in de fiche ‘Aanvraag van een nieuwe fosfaatklasse op basis van een bodemanalyse’ op de website van de VLM (www.vlm.be > Thema’s > Mestbank > Bemesting > Gronden > Fosfaat).

De staalname-applicatie SNapp vind je vanaf 1 januari 2018 op het Mestbankloket onder de rubriek SNapp (www.mestbankloket.be > SNapp).  In de toepassing is er een handleiding beschikbaar over het gebruik van SNapp.

De instructie voor het toekennen en annuleren van een volmacht aan een volmachthouder vind je op de website van de VLM (www.vlm.be > Thema’s > Mestbank > Mestbankloket).

Bron: VLM



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer