Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 19 dec 2017 13:31 

Commissie keurt invoering van verhandelbare fosfaatrechten voor melkvee in Nederland goed


De Europese Commissie heeft krachtens de EU-staatssteunregels een stelsel van verhandelbare fosfaatrechten voor melkvee in Nederland goedgekeurd. De maatregel moet de waterkwaliteit in Nederland verbeteren door de fosfaatproductie uit mest van melkvee te verminderen en een omschakeling naar grondgebonden landbouw te bevorderen.

Gezien de hoge melkveedichtheid in Nederland vormt fosfaat in mest van melkvee een aanzienlijk milieuprobleem omdat het grond- en oppervlaktewater kan verontreinigen.

Om de fosfaatproductie uit mest van melkvee in Nederland te beperken en grondgebonden landbouw in de melkveesector aan te moedigen en zo de waterkwaliteit te verbeteren, werken de Nederlandse autoriteiten aan een stelsel van verhandelbare fosfaatrechten voor melkvee. Het stelsel wil in de eerste plaats bijdragen aan milieudoelstellingen, maar ondersteunt ook jonge landbouwers en wil een positief effect sorteren op weiden en grasland.

Het nieuwe stelsel treedt in werking op 1 januari 2018. Vanaf dan krijgen melkveebedrijven gratis fosfaatrechten toegekend en mogen ze niet meer fosfaat uit mest van melkvee produceren dan overeenkomt met hun fosfaatrechten. Aan het eind van het kalenderjaar zullen melkveebedrijven moeten aantonen dat ze voldoende fosfaatrechten hebben om de fosfaatproductie van hun melkvee te verantwoorden.

Melkveebedrijven, inclusief nieuwkomers, kunnen fosfaatrechten op de markt aankopen, aangezien fosfaatrechten kunnen worden verhandeld.

Bij elke transactie wordt 10 % van de verhandelde rechten ingehouden en in een zogeheten fosfaatbank ondergebracht. Die bank moet de ontwikkeling naar een meer grondgebonden melkveehouderij aanmoedigen door tijdelijke niet-verhandelbare rechten te verlenen aan zogeheten "grondgebonden landbouwbedrijven", dat zijn bedrijven die alle fosfaat uit hun mestproductie op hun eigen grond kunnen absorberen.

Volgens de Commissie vormt de maatregel steun in de zin van artikel 107, lid 1, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. Aangezien met de maatregel een duidelijke milieudoelstelling wordt nagestreefd, heeft de Commissie hem getoetst aan de EU-richtsnoeren inzake staatssteun ten behoeve van milieubescherming en energie 2014-2020.

De Commissie heeft vastgesteld dat met het stelsel, conform de richtsnoeren, milieudoelstellingen worden nagestreefd die verder gaan dan de milieunormen waaraan bedrijven op grond van de EU-wetgeving moeten voldoen.

Met name heeft Nederland:

  • aangetoond dat het stelsel bedoeld is om de fosfaatproductie te beperken tot onder het krachtens de nitraatrichtlijn voor Nederland geldende niveau;
  • het stelsel opgezet om grondgebonden landbouw te stimuleren. Volgens het huidige EU-recht zijn melkveebedrijven niet verplicht alle fosfaat uit de mest van hun melkvee op hun eigen grond te absorberen.

Op basis van de nagestreefde milieudoelstellingen heeft de Commissie geconcludeerd dat het stelsel strookt met de EU-regels voor staatssteun op milieugebied.

Achtergrond

Zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost, zal meer informatie beschikbaar zijn onder zaaknummer SA.46349 in het staatssteunregister op de website van DG concurrentie. Een overzicht van de recentste staatssteunbesluiten die op internet en in het EU-Publicatieblad zijn gepubliceerd, is te vinden in de elektronische nieuwsbrief State Aid Weekly e-News.



  Nieuwsflash
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer