Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 11 dec 2017 22:59 

Vraag om schadevergoeding van een landbouwramp (update)


Als de landbouwramp officieel erkend werd, dan hebt u drie maanden de tijd (vanaf de maand die volgt op de publicatie in het Belgisch Staatsblad) om uw aanvraag voor een schadevergoeding in te dienen bij de provinciale buitendienst van het Departement Landbouw en Visserij. Deze laatste behandelt de dossiers en neemt de beslissingen inzake de vergoeding.

Bestanden beschikbaar voor download:
Gebruikershandleiding (328.9 Kb) Formulier D (197.8 Kb)

Voor de tegemoetkomingsaanvraag vult u het formulier "Tegemoetkomingsaanvraag (Formulier D)" in, met volgende bijlagen:

  • indien van toepassing het verslag van een expert en de ereloonnota;
  • een kopie van de verzekeringspolis voor schade aan gewassen of een attest van de producentenorganisatie indien u verzekerd bent via een producentenorganisatie;
  • bewijsstukken indien u structurele investeringen heeft gedaan om teeltschade door hagel te voorkomen;
  • een attest van de bank in geval van liquiditeitsproblemen.

Indien de schade is vastgesteld door een gemeentelijke schattingscommissie dan hoeft u de pv's niet meer mee te sturen met de tegemoetkomingsaanvraag. De pv's zullen rechtstreeks bij de gemeentes worden opgevraagd.

Voor volgende rampen kan nog een dossier voor aanvraag tot financiële tegemoetkoming worden ingediend bij het Landbouwrampenfonds:

  1. De vorst in de tweede helft van april 2017 voor alle gemeenten van het Vlaamse grondgebied. Het PDFerkenningsbesluit voor deze ramp werd gepubliceerd in het Belgische staatsblad op 3 oktober 2017. Uiterste datum voor aanvraag: 31 januari 2018.
  2. De droogte van 1 april tot en met 30 juni 2017 voor alle gemeenten van het Vlaams grondgebied. Het PDFerkenningsbesluit voor deze ramp werd gepubliceerd in het Belgische staatsblad op 3 oktober 2017. Uiterste datum voor aanvraag: 31 januari 2018.

Minister Schauvliege is ingegaan op de vraag van o.m. Boeren op een Kruispunt vzw, om bij de behandeling van de dossiers in het kader van het landbouwrampenfonds indien mogelijk voorrang te verlenen aan dossiers van landbouwers die kampen met liquiditeitsproblemen op hun bedrijf. Landbouwers dienen daartoe een bewijs van liquiditeitsproblemen mee te sturen bij hun tegemoetkomingsaanvraag.

Het Departement Landbouw en Visserij beklemtoont dat zij na onderzoek van de geattesteerde problemen enkel de meest dringende gevallen voorrang zal geven in de dossierbehandeling. Landbouwers wordt dan ook verzocht om geen misbruik te maken van deze mogelijkheid, en enkel in geval van zeer grote liquiditeitsproblemen voorrang in behandeling te vragen.
Aan de banken wordt gevraagd om door landbouwers gevraagde attesten slechts af te leveren als na grondig onderzoek blijkt dat er op het bedrijf werkelijk grote liquiditeitsproblemen zijn rechtstreeks ten gevolge van de erkende landbouwrampen.
Overmatig en onrechtmatig gebruik van deze verklaringen brengt de goede werking van de administratie en de dossierbehandeling in het gedrang en maakt dat deze voorrangsregel onuitvoerbaar wordt, waardoor de bedrijven die het echt nodig hebben in de kou blijven staan.



  Nieuwsflash
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer