Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 10 dec 2017 14:11 

70e editie van AGRIBEX afgesloten met oproep tot samenwerking


AGRIBEX is afgelopen. De 70e editie die van 5 tot en met 10 december liep, is goed tot zeer goed geweest, zo klinkt het bij de organisatoren. Beursorganisator Fedagrim is tevreden dat de opkomst van bezoekers ten opzichte van 2015 slechts lichtjes gedaald is maar toch boven de 100.000 is gebleven, dat de exposanten positieve signalen uitsturen en dat ook de beleidsmakers tijd genomen hebben om de beurs te bezoeken en om naar de boodschap van de sector te luisteren. “Dat is voor ons de reden waarom we een beurs als AGRIBEX organiseren”, vertelt voorzitter Johan Colpaert.

“Een beurs is immers meer dan een handelsmoment, het is een platform, een ontmoetingsplek en moment waarop je van gedachten kan wisselen, waarbij je een punt maakt en waarbij je ook antwoorden probeert te bieden op de uitdagingen die op de sector afstevenen.”

Voor Fedagrim-voorzitter Johan Colpaert was de officiële opening een zeer belangrijk moment. “Bij die gelegenheid konden we perfect onze ambities voor de sector delen met de aanwezige beleidsmakers. In mijn toespraak heb ik aangegeven dat we ervoor moeten zorgen dat de landbouw en veehouderij opnieuw leefbaar moeten worden gemaakt. De primaire sector is te afhankelijk van prijs geworden en kwaliteit wordt onvoldoende gehonoreerd en gewaardeerd. Onze vaststelling: willen we de landbouw economisch leefbaar houden, moet er meer respect zijn in alle schakels. Het beleid moet ons inziens zorgen voor eenduidigheid in regelgeving. Net zoals Fedagrim in haar landbouwpact aangeeft, willen landbouwers eenduidigheid en bij voorkeur één aanspreekpunt.
 
De versnippering van het beleid is een te beperkende factor. Het voedt de onzekerheid in een sector die zelf al in de meest onzekere omstandigheden rentabiliteit moet genereren, denk aan klimaatomstandigheden, prijsvolatiliteit en natuurfenomenen die een effect hebben op de opbrengst van het landbouwbedrijf. Na de verschillende gesprekken die we in de loop van de week gevoerd hebben tijdens deze beurs en na ons overleg met de beleidsmakers, durven wij daarom pleiten voor meer samenspraak tussen regio’s en federale overheid. 

Er moet volgens ons opnieuw nauwer samengewerkt worden om de regelgeving op elkaar af te stemmen zodat in België elke veehouder, land- en tuinbouwer onder dezelfde condities kan werken. Enkel op die manier zal onze landbouw beter bestand zijn om op Europees vlak met één stem te spreken en meer te wegen op het supranationaal beleid. Daar liggen volgens ons, de echte uitdagingen voor een leefbare landbouw in ons land. Regio’s en federale overheid moeten volgens ons samen afspreken hoe ze front kunnen vormen om de Belgische landbouw te vrijwaren en toekomst te geven.”

AGRIBEX vormt geen uitzondering op de regel, en ook al is het nog steeds de grootste indoorbeurs van de Benelux, AGRIBEX is actief in een sector die langzaam maar zeker in omvang daalt. In vergelijking met 2000 is het aantal landbouwers met 40% gedaald. “In die omstandigheden is het nooit makkelijk om een beurs te organiseren waar de focus ligt op investeringen”, aldus beursvoorzitter Stefaan Forret. In haar Economisch Dossier dat Fedagrim aan het begin van de week heeft voorgesteld, staat zwart op wit dat, wat tractoren betreft, er een licht herstel was begin 2017, maar voor landbouwmachines is de toestand minder rooskleurig. AGRIBEX kan hier het verschil maken en uit de reacties van de exposanten lijkt dat alleszins het geval. “De landbouwer heeft weer wat hoop gekregen. In akkerbouw ligt dat verhaal nog moeilijk met dalende prijzen voor onder meer aardappelen, maar loonwerkers plaatsen wel terug investeringen”, aldus beursvoorzitter Forret. “Eén en ander zal natuurlijk pas echt duidelijk zijn een aantal weken na de beurs. Wij stellen wel vast dat er minder gekocht wordt op de beurs. Dat wil niet zeggen dat de landbouwer niet investeert, maar hij is voorzichtig. Hij komt uit te onzekere tijden om nu in een blind avontuur te stappen. Toch is hij positief en heeft hij wel plannen.”

De sector die actief is in de uitrusting van stallen en de bouw ervan, blikt eveneens tevreden terug op AGRIBEX. “Er is ook daar wat meer animo vast te stellen”, weet Stefaan Forret nog. “Het hoeft weinig betoog dat deze sector zwaar te lijden heeft gehad onder de slechte melkprijzen en lage prijzen van varkensvlees. Hierdoor bleven investeringen uit en was 2016 allesbehalve een topjaar. In 2017 zien we een licht herstel dankzij een toegenomen vertrouwen omwille van de verbeterde melkprijzen en de stijging van de prijs van varkensvlees tot enkele weken geleden. Die trend van herstel lijkt zich ook door te zetten op AGRIBEX. We kunnen niet zeggen dat het orderboek voor 2018 compleet gevuld is, maar de landbouwer heeft wel heel concrete plannen. AGRIBEX valt daarom op het juiste moment. Het geeft de landbouwer de gelegenheid om rustig maar doordacht zijn plannen in daden om te zetten.”

Voor de sector tuin en groene zones blijft AGRIBEX een wat moeilijker verhaal. “We doen er alles aan om de beurs die van oudsher nog altijd een landbouwbeurs is ook open te stellen voor tuinaannemers en inrichters van openbare domeinen. Hier zien we alvast dat we op goede weg zijn om ook tuin en groene zones een volwaardige plek te geven. Het aandeel van tuin en groene zones in de totale beursoppervlakte neemt toe, en ook de bezoekers voor die sector vinden hun weg naar AGRIBEX. Initiatieven als het thema-eiland ‘Garden Passion’ helpen daar uiteraard bij. Het feit dat er dagelijks topics waren voor een specifieke doelgroep is wat dat betreft een goede keuze geweest. Bovendien heeft de indeling van de hal en de aankleding ervan gewerkt. De reacties waren zeer positief”, aldus nog beursvoorzitter Stefaan Forret. Volgens Stefaan Forret blijft wel een werkpunt het aantrekken van gemeentebesturen voor de sector Tuin en Groene Zones. “AGRIBEX is voor hen nog een brug te ver. Zij richten zich wel meer tot Demo-Groen, maar daarmee zijn we perfect complementair en kunnen we deze sector ook compleet afdekken.” Demo-Groen vindt volgend jaar plaats op 9,10 en 11 september.

“Als AGRIBEX de balans opmaakt dan is die alvast positief”, geeft Stefaan Forret nog aan. “We werken twee jaar naar deze zesdaagse van Brussel toe en doen dat met een beurscomité waarin we diverse experten hebben inzake beursinrichting. Daarbij lanceren we nieuwe ideeën en inzichten die de beurs vooruithelpen. Allicht kan alles beter, maar we durven wel te stellen dat de 70e editie van AGRIBEX vernieuwend en origineel was met respect voor vaste waarden. Wij zijn dan ook zeer tevreden dat we vlot over de 100.000 bezoekers zijn gegaan. De verwachtingen lagen immers lager maar de realiteit heeft onze stoutste dromen overtroffen. Zoals ik zei, de sector komt uit moeilijke tijden. Meer dan 100.000 bezoekers lokken naar een beurs waar investeringen centraal staan, is geen sinecure maar we hebben het wel gedaan. In dat verband zien we dat we ook heel wat bezoekers uit Nederland en Noord-Frankrijk naar Brussel lokken. De organisatie is ook bijzonder vlot verlopen. Uiteraard zijn kleine akefietjes niet uit te sluiten, maar voor het overige zijn er geen noemenswaardige incidenten en dat blijkt trouwens uit de vele  positieve reacties van de exposanten, over onder meer de steeds vernieuwende formules en de verdere informatisering van de ticketing (werkelijk gebruik van reductiekaarten, abonnementen, dagtickets). 

Het feit dat we nauw met Brussels Expo samenwerken en on the spot problemen kunnen melden en oplossen met betrekking tot de infrastructuur waardoor frustraties bij exposanten beperkt blijven, is een actiepunt geweest en heeft alleszins zijn vruchten afgeworpen. Op die punten zullen we in de toekomst verder inzetten. De verdere professionalisering van een beurs zoals AGRIBEX staat bovenaan de agenda. Onze ambitie is niet alleen de grootste indoor landbouwbeurs van de Benelux te blijven, ook de meest kwalitatieve, zowel naar invulling, vormgeving als logistiek, en daar doen we als beurscomité alles aan.”

 AGRIBEX 2019 vindt plaats van 3 t.e.m. 8 december 2019.



  Nieuwsflash
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer