Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 11 nov 2017 17:17 

FEVIA lanceert derde duurzaamheidsverslag met concrete ambities


Het derde online duurzaamheidsverslag van de Belgische voedingsindustrie toont hoe de sector tegelijk haar groei wil verderzetten en antwoorden biedt op uitdagingen rond welvaart, personen, milieu en maatschappij.

Nieuw in dit verslag is dat FEVIA, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, aan elke uitdaging ook een concrete ambitie voor de sector koppelt. FEVIA stimuleert met concrete initiatieven bovendien ook de duurzame ontwikkeling van de vele kmo’s die de voedingssector rijk is.

Duurzaam groeien op maat van kmo’s

Vooral dankzij een succesvolle exportstrategie kende de Belgische voedingsindustrie de voorbije jaren een opmerkelijke groei. De sector maakt er geen geheim van dat ze die groei wil verderzetten maar ze moet kaderen in een weldoordachte, coherente en brede duurzaamheidsstrategie. Met dit derde duurzaamheidsverslag toont FEVIA hoe de sector die duurzame ontwikkeling concreet in de praktijk omzet.

“Als sector gaan we constant de dialoog aan met onze stakeholders. Het is vanuit die dialoog dat we 19 uitdagingen identificeerden waaraan we nu ook concrete ambities koppelen voor de gehele sector. Uiteraard legt elk bedrijf daarbij eigen accenten. We mogen niet uit het oog verliezen dat de voedingssector in België voor 95% bestaat uit kmo's met minder dan 50 werknemers. We helpen met zeer concrete initiatieven ook die kleinere bedrijven om duurzame ontwikkeling in hun beleid te integreren”, aldus Guido Vanherpe, voorzitter van het Comité Duurzame Ontwikkeling van FEVIA.

76 concrete initiatieven

Aan elk van de 19 uitdagingen in het verslag koppelt FEVIA niet alleen een ambitie maar ook 76 concrete initiatieven waarmee de sector bijdraagt aan de « Sustainable Development Goals » van de Verenigde Naties. Het duurzaamheidsverslag van de Belgische voedingsindustrie vat die samen in 4 pijlers:

Welvaart: een welvarende voedingsindustrie kan blijven investeren en jobs creëren. Export en innovatie, gestimuleerd door de 87 projecten van innovatiepolen Flanders’ FOOD en Wagralim, zijn daarbij belangrijke hefbomen. Als middelste schakel van de keten laat de voedingsindustrie ook de andere schakels toe om zich te ontwikkelen. Zo komt 61% van alle grondstoffen die in de Belgische voedingsbedrijven worden verwerkt, uit eigen land. Met de “Gedragscode voor faire handelspraktijken tussen leveranciers en kopers”, dat dit jaar nog een onafhankelijke voorzitter kreeg toegewezen, proberen de ketenpartners de samenwerking tussen leveranciers en klanten verder te verbeteren.

Personen: de voedingsindustrie wil een stabiele werkgever blijven. Jaarlijks is de sector op zoek naar 8.000 medewerkers en vooral het aantrekken van technische profielen is daarbij een uitdaging. Voedingsbedrijven investeren daarom ook in opleidingen voor medewerkers. Voor bedrijven die grondstoffen aankopen buiten onze grenzen staat ook daar het verbeteren van de werkomstandigheden van de landbouwers en werknemers hoog op de agenda. Via de Belgian Alliance for Sustainable Palmoil neemt de sector bijvoorbeeld het voortouw om enkel duurzame palmolie aan te kopen.

Maatschappij: de voedingsindustrie heeft een rol te spelen bij het bevorderen van het algemene welzijn van de bevolking. Met initiatieven als het Convenant Evenwichtige Voeding of de Belgian Pledge helpen voedingsbedrijven de gezonde keuze de gemakkelijke keuze te maken. Voedingsbedrijven hebben ook een verantwoordelijkheid binnen hun lokale gemeenschap, bijvoorbeeld in de strijd tegen zwerfvuil. Daarom engageerde de verpakkende industrie zich om jaarlijks 17 miljoen euro bij te dragen aan De Mooimakers in Vlaanderen en BeWapp in Wallonië.

Planeet: de Belgische voedingsindustrie wil evolueren naar een milieu-neutrale sector. Daarvoor beperkt ze in de eerste plaats de impact van haar eigen activiteiten op het milieu. Zo reduceerde de sector in 15 jaar haar CO2-uitstoot met 64%. Naar de toekomst toe wil de sector de milieu-impact van de voedingsmiddelen in heel de keten verminderen.



  Nieuwsflash
 
Biodiversiteit - Onderzoeksrapport IPBES Lees meer
 
 
Overstromingsgevoelig gebied - Impact remediërende lokale infrastructuurmaatregelen Lees meer
 
 
Belgapom: geen noteringLees meer
 
 
Actielimieten voor chemische contaminanten in levensmiddelen : aluminium, nitraten en nitrieten, ...Lees meer
 
 
CAO vlassectorLees meer
 
 
Synagra maïs notering onveranderdLees meer
 
 
185 vierkante kilometer minder jachtterrein in een jaar tijd Lees meer
 
 
Vlaming gebuisd op kennis over voeding Lees meer
 
 
FrisLees meer
 
 
CBOT: tarwe en maïs stijgenLees meer
 
 
Systeem waarmee plant omgaat met stress na een overstroming Lees meer
 
 
EU en Nieuw-Zeeland openen handelsbesprekingen Lees meer
 
 
Belgische vleessector keurt bindend charter ‘vlees voor de toekomst’ goed Lees meer
 
 
Milcobel betaalde fors hogere melkprijs in 2017 maar boekte lager bedrijfsresultaat Lees meer
 
 
Vraag om uitleg over drempels in de mestwetgeving voor de biologische landbouw Lees meer
 
 
FLAX DNA hoogmis voor Vlas en linnen Lees meer
 
 
Vlasseizoen 2018 en vlasmarktLees meer
 
 
Parlementaire vraag over de afhandeling van de dossiers van het Rampenfonds 2016 Lees meer
 
 
Studiedagen, vergaderingen en demo'sLees meer
 
 
Investeringssubsidies voor het aanschaffen van uitrusting in het land- en tuinbouwonderwijs Lees meer
 
 
Aanslepende beroepsprocedures tegen milieu- en stedenbouwkundige vergunningen Lees meer
 
 
Producten op basis van mancozeb tijdelijk toegelaten tegen cercospora-bladvlekkenziekte Lees meer
 
 
Nederlandse boer wil omwenteling op platteland Lees meer
 
 
Flandria marktvooruitblik juli Lees meer
 
 
Weerbericht voor de landbouwLees meer