Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 11 nov 2017 17:17 

FEVIA lanceert derde duurzaamheidsverslag met concrete ambities


Het derde online duurzaamheidsverslag van de Belgische voedingsindustrie toont hoe de sector tegelijk haar groei wil verderzetten en antwoorden biedt op uitdagingen rond welvaart, personen, milieu en maatschappij.

Nieuw in dit verslag is dat FEVIA, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, aan elke uitdaging ook een concrete ambitie voor de sector koppelt. FEVIA stimuleert met concrete initiatieven bovendien ook de duurzame ontwikkeling van de vele kmo’s die de voedingssector rijk is.

Duurzaam groeien op maat van kmo’s

Vooral dankzij een succesvolle exportstrategie kende de Belgische voedingsindustrie de voorbije jaren een opmerkelijke groei. De sector maakt er geen geheim van dat ze die groei wil verderzetten maar ze moet kaderen in een weldoordachte, coherente en brede duurzaamheidsstrategie. Met dit derde duurzaamheidsverslag toont FEVIA hoe de sector die duurzame ontwikkeling concreet in de praktijk omzet.

“Als sector gaan we constant de dialoog aan met onze stakeholders. Het is vanuit die dialoog dat we 19 uitdagingen identificeerden waaraan we nu ook concrete ambities koppelen voor de gehele sector. Uiteraard legt elk bedrijf daarbij eigen accenten. We mogen niet uit het oog verliezen dat de voedingssector in België voor 95% bestaat uit kmo's met minder dan 50 werknemers. We helpen met zeer concrete initiatieven ook die kleinere bedrijven om duurzame ontwikkeling in hun beleid te integreren”, aldus Guido Vanherpe, voorzitter van het Comité Duurzame Ontwikkeling van FEVIA.

76 concrete initiatieven

Aan elk van de 19 uitdagingen in het verslag koppelt FEVIA niet alleen een ambitie maar ook 76 concrete initiatieven waarmee de sector bijdraagt aan de « Sustainable Development Goals » van de Verenigde Naties. Het duurzaamheidsverslag van de Belgische voedingsindustrie vat die samen in 4 pijlers:

Welvaart: een welvarende voedingsindustrie kan blijven investeren en jobs creëren. Export en innovatie, gestimuleerd door de 87 projecten van innovatiepolen Flanders’ FOOD en Wagralim, zijn daarbij belangrijke hefbomen. Als middelste schakel van de keten laat de voedingsindustrie ook de andere schakels toe om zich te ontwikkelen. Zo komt 61% van alle grondstoffen die in de Belgische voedingsbedrijven worden verwerkt, uit eigen land. Met de “Gedragscode voor faire handelspraktijken tussen leveranciers en kopers”, dat dit jaar nog een onafhankelijke voorzitter kreeg toegewezen, proberen de ketenpartners de samenwerking tussen leveranciers en klanten verder te verbeteren.

Personen: de voedingsindustrie wil een stabiele werkgever blijven. Jaarlijks is de sector op zoek naar 8.000 medewerkers en vooral het aantrekken van technische profielen is daarbij een uitdaging. Voedingsbedrijven investeren daarom ook in opleidingen voor medewerkers. Voor bedrijven die grondstoffen aankopen buiten onze grenzen staat ook daar het verbeteren van de werkomstandigheden van de landbouwers en werknemers hoog op de agenda. Via de Belgian Alliance for Sustainable Palmoil neemt de sector bijvoorbeeld het voortouw om enkel duurzame palmolie aan te kopen.

Maatschappij: de voedingsindustrie heeft een rol te spelen bij het bevorderen van het algemene welzijn van de bevolking. Met initiatieven als het Convenant Evenwichtige Voeding of de Belgian Pledge helpen voedingsbedrijven de gezonde keuze de gemakkelijke keuze te maken. Voedingsbedrijven hebben ook een verantwoordelijkheid binnen hun lokale gemeenschap, bijvoorbeeld in de strijd tegen zwerfvuil. Daarom engageerde de verpakkende industrie zich om jaarlijks 17 miljoen euro bij te dragen aan De Mooimakers in Vlaanderen en BeWapp in Wallonië.

Planeet: de Belgische voedingsindustrie wil evolueren naar een milieu-neutrale sector. Daarvoor beperkt ze in de eerste plaats de impact van haar eigen activiteiten op het milieu. Zo reduceerde de sector in 15 jaar haar CO2-uitstoot met 64%. Naar de toekomst toe wil de sector de milieu-impact van de voedingsmiddelen in heel de keten verminderen.



  Nieuwsflash
 
Nieuwe doorstart voor biologisch zaaizaad Lees meer
 
 
Bufferbekken moet Wingene behoeden voor wateroverlastLees meer
 
 
Areaal veldbonen neemt ook in Vlaanderen toeLees meer
 
 
Arla betaalt advies voor nieuw melkwinningscentrumLees meer
 
 
Premie voor teelt eiwitrijke gewassenLees meer
 
 
Gimv neemt een meerderheidsbelang in AgroBiothers, naast de oprichtersfamilieLees meer
 
 
Vetsmelter Verkest verliest rechtszaak van voederfirma De Brabander uit RoeselareLees meer
 
 
Gevaarlijke bacterie in spekblokjes van HoogvlietLees meer
 
 
Import - export appelen en/of perenLees meer
 
 
GD heeft Mineralencheck uitgebreid met fosforLees meer
 
 
Weyts werkt aan herziening van Vlaams vrachtroutenetwerkLees meer
 
 
Plus Ravioli teruggehaald om metaaldeeltjesLees meer
 
 
Stevin brengt energie van zee naar het binnenlandLees meer
 
 
Veldgids voor de 275 bijen en hommels in Vlaanderen en Nederland Lees meer
 
 
Beheersing van wortelknobbelaaltjes met grondbemestersLees meer
 
 
Eerst zeer zacht, daarna veel frisserLees meer
 
 
Defibrillatoren te weinig bekend bij het grote publiekLees meer
 
 
Zimbabwe krijgt vandaag al nieuwe presidentLees meer
 
 
Tickets kopen voor AgribexLees meer
 
 
Studiedagen, vergaderingen en demo'sLees meer
 
 
METEUS, het eerste professioneel weerstation onderling verbonden op AgribexLees meer
 
 
CBOT: geen richtingLees meer
 
 
Letstels die wijzen op tuberculose bij vrij wildLees meer
 
 
Vlaamse-landbouwconjunctuurindex-resultaten: enkel melkveesector doet het beterLees meer
 
 
Weerbericht voor de landbouwLees meer