Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 09 nov 2017 17:07 

Belgische voedingsindustrie wil duurzaam groeien met ambitieuze strategie


Het derde online duurzaamheidsverslag van de Belgische voedingsindustrie toont hoe de sector tegelijk haar groei wil verderzetten en antwoorden biedt op uitdagingen rond welvaart, personen, maatschappij en milieu. Nieuw in dit verslag is dat FEVIA, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, aan elke uitdaging ook een concrete ambitie voor de sector koppelt. FEVIA stimuleert met concrete initiatieven bovendien ook de duurzame ontwikkeling van de vele kmo’s die de voedingssector rijk is.

Duurzaam groeien op maat van kmo’s

Vooral dankzij een succesvolle exportstrategie kende de Belgische voedingsindustrie de voorbije jaren een opmerkelijke groei. De sector maakt er geen geheim van dat ze die groei wil verderzetten maar ze moet kaderen in een weldoordachte, coherente en brede duurzaamheidsstrategie. Met dit derde duurzaamheidsverslag toont FEVIA hoe de sector die duurzame ontwikkeling concreet in de praktijk omzet.

“Als sector gaan we constant de dialoog aan met onze stakeholders. Het is vanuit die dialoog dat we 19 uitdagingen identificeerden waaraan we nu ook concrete ambities koppelen voor de gehele sector. Uiteraard legt elk bedrijf daarbij eigen accenten. We mogen niet uit het oog verliezen dat de voedingssector in België voor 95% bestaat uit kmo's met minder dan 50 werknemers. We helpen met zeer concrete initiatieven ook die kleinere bedrijven om duurzame ontwikkeling in hun beleid te integreren”, aldus Guido Vanherpe, voorzitter van het Comité Duurzame Ontwikkeling van FEVIA.

76 concrete initiatieven

Aan elk van de 19 uitdagingen in het verslag koppelt FEVIA niet alleen een ambitie maar ook 76 concrete initiatieven waarmee de sector bijdraagt aan de « Sustainable Development Goals » van de Verenigde Naties. Het duurzaamheidsverslag van de Belgische voedingsindustrie vat die samen in 4 pijlers:

1. Welvaart: een welvarende voedingsindustrie kan blijven investeren en jobs creëren. Export en innovatie, gestimuleerd door de 87 projecten van innovatiepolen Flanders’ FOOD en Wagralim, zijn daarbij belangrijke hefbomen. Als middelste schakel van de keten laat de voedingsindustrie ook de andere schakels toe om zich te ontwikkelen. Zo komt 61% van alle grondstoffen die in de Belgische voedingsbedrijven worden verwerkt, uit eigen land. Met de “Gedragscode voor faire handelspraktijken tussen leveranciers en kopers”, dat dit jaar nog een onafhankelijke voorzitter kreeg toegewezen, proberen de ketenpartners de samenwerking tussen leveranciers en klanten verder te verbeteren.

2. Personen: de voedingsindustrie wil een stabiele werkgever blijven. Jaarlijks is de sector op zoek naar 8.000 medewerkers en vooral het aantrekken van technische profielen is daarbij een uitdaging. Voedingsbedrijven investeren daarom ook in opleidingen voor medewerkers. Voor bedrijven die grondstoffen aankopen buiten onze grenzen staat ook daar het verbeteren van de werkomstandigheden van de landbouwers en werknemers hoog op de agenda. Via de Belgian Alliance for Sustainable Palmoil neemt de sector bijvoorbeeld het voortouw om enkel duurzame palmolie aan te kopen.

3. Maatschappij: de voedingsindustrie heeft een rol te spelen bij het bevorderen van het algemene welzijn van de bevolking. Met initiatieven als het Convenant Evenwichtige Voeding of de Belgian Pledge helpen voedingsbedrijven de gezonde keuze de gemakkelijke keuze te maken. Voedingsbedrijven hebben ook een verantwoordelijkheid binnen hun lokale gemeenschap, bijvoorbeeld in de strijd tegen zwerfvuil. Daarom engageerde de verpakkende industrie zich om jaarlijks 17 miljoen euro bij te dragen aan De Mooimakers in Vlaanderen en BeWapp in Wallonië.
4. Planeet: de Belgische voedingsindustrie wil evolueren naar een milieu-neutrale sector. Daarvoor beperkt ze in de eerste plaats de impact van haar eigen activiteiten op het milieu. Zo reduceerde de sector in 15 jaar haar CO2-uitstoot met 64%. Naar de toekomst toe wil de sector de milieu-impact van de voedingsmiddelen in heel de keten verminderen.
Ontdek hier het online duurzaamheidsverslag: www.fevia-duurzaamheid.be

Bekijk ook de samenvatting van het duurzaamheidsverslag in deze animatievideo.



  Nieuwsflash
 
Verbod voor vlees uit Brazilië in Rusland Lees meer
 
 
Pluimveehouders verwijderen ook plastic onderdelen uit de stal vanwege fipronilLees meer
 
 
Pulsvisserij: Europees Parlement kiest jammer genoeg vlucht vooruitLees meer
 
 
Traploze transmissie bij T9-kniktrekker van New Holland Lees meer
 
 
Mugabe treedt af als president van ZimbabweLees meer
 
 
Een beroepscomité buigt zich over de toelating van glyfosaatLees meer
 
 
Aardappeltermijn- en Belgische fysieke markt brokkelen afLees meer
 
 
Hof ontvangt nieuwe hofleveranciersLees meer
 
 
’Meer aardbevingen in 2018 omdat aarde trager draait’Lees meer
 
 
Bijkomend getuigenverhoor over vleesfraude SeltenLees meer
 
 
Letstels die wijzen op tuberculose bij vrij wildLees meer
 
 
Albert Heijn roept huismerk spaghetti terugLees meer
 
 
20.000 leerlingen telen witloof met witloofboxLees meer
 
 
PCA aardappelnotering: aanhoudend onder drukLees meer
 
 
Omzetcijfer Duitse voeding 'zonder gentechniek' meer dan € 4,6 miljardLees meer
 
 
Waarom lenen voor een huis lastiger wordtLees meer
 
 
Franse vakbonden in het wegvervoer staken vandaagLees meer
 
 
Apothekers mogen dure medicijnen voortaan zelf en veel goedkoper bereidenLees meer
 
 
Hollandse garnalen vaak verre van versLees meer
 
 
Vlaamse-landbouwconjunctuurindex-resultaten: enkel melkveesector doet het beterLees meer
 
 
Rassenproef aardbei & beschikbaarheid biologisch plantgoedLees meer
 
 
Slachthuis Verbist - Izegem al twee maanden werkloosLees meer
 
 
GLB moet grondig anders volgens nieuwe studie (mededeling)Lees meer
 
 
Toekomst van de biogassector in VlaanderenLees meer
 
 
Omzet FloraHolland in periode 11 met 6,2% gedaaldLees meer
 
 
Half miljoen euro voor 7 traumapsychologen Lees meer
 
 
Franse vrachtrijders blokkeren grensverkeerLees meer
 
 
Samenaankoop biologische potgrondLees meer
 
 
„Advocaat verstopte geld van eigenaar failliet gegane fosforfabriek Thermphos”Lees meer
 
 
Initiatieven aangaande bestrijden van voedselverlies Lees meer
 
 
"Hoe harder er wordt ingegrepen, hoe lager de eindfactuur"Lees meer
 
 
Wie wordt de allereerste visvriendelijkste gemeente van Vlaanderen ?Lees meer
 
 
Graannoteringen lagerLees meer
 
 
Greenpeace diende klacht in tegen ‘groene illusie’ Coca-ColaLees meer
 
 
Jo Grootaerts (26) krijgt als eerste ‘Beste Jonge Chef’ meteen een MichelinsterLees meer
 
 
Deze week een zacht weertjeLees meer
 
 
Workshop irrigatiematerialen voor kleinschalige tuinbouwbedrijvenLees meer
 
 
Agritechnica 2017 telde 450.000 bezoekersLees meer
 
 
Netelroos of urticariaLees meer
 
 
Fusie Puurs en Sint-Amands definitief goedgekeurdLees meer
 
 
‘Water op Mars’ lijkt zandLees meer
 
 
Mengteelten van vochtige peulvruchten en granen inkuilen voor bio leghennen?Lees meer
 
 
Bankautoriteit EU verhuist naar ParijsLees meer
 
 
CBOT: tarwe lagerLees meer
 
 
Neem deel aan CampreventLees meer
 
 
Studiedagen, vergaderingen en demo'sLees meer
 
 
Weerbericht voor de landbouwLees meer